Autoloze Zondag in Gent: wat te doen?

Autoloze Zondag in Gent: wat te doen?

Geen fietstocht op de stadsring in Gent dit jaar, maar wel op de fly-over aan de Zuid. Foto: dodi

GENT - Zondag is de binnenstad van Gent opnieuw verboden terrein voor auto's tijdens de jaarlijkse Autoloze Zondag. Het weerbericht belooft achttien graden en weinig kans op regen. Tijd om de tweewieler van stal te halen en de binnenstad te verkennen dus. Gentenaar.be stippelde voor u alvast een parcours langs de opvallendste attracties uit.

Fietsen op de fly-over 

De opvallendste attractie van deze Autoloze Zondag is zonder twijfel de beruchte fly-over. Het drukke B401-viaduct dat het centrum van Gent verbindt met het knooppunt van de E40/E17 in Zwijnaarde, wordt zondag uitzonderlijk opengesteld.

Fietsers en voetgangers zullen zondag voor het eerst rustig kunnen fietsen of wandelen op het viaduct. De weg wordt acht uur lang afgesloten voor auto's. Die worden afgeleid via de afirt 'andere richtingen. Er wordt ook animatie voorzien op het viaduct met een retrofietstocht. Om 14 uur vertrekt er een fietstocht vanop de fly-over.

Fietsen op de fly-over, zondag 22/9 van 13u tot 18u

Niet met de auto de binnenstad in proberen rijden

Auto's worden zondag opnieuw gebannen uit de binnenstad van Gent. Het volledige gebied binnen de stadsring (R40), in het noorden beperkt tot de as Nieuwewandeling/Blaisantvest, is tussen 10 en 18 uur afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. 

Enkel voor mensen met een gehandicaptenkaart, hulpdiensten en dringende technische interventies, minder mobiele mensen met een doktersattest, openbaar vervoer en taxi’s mogen er in. De stadsring zelf blijft wel bereikbaar.

Op Parking Zuid na zijn de stedelijke parkings binnen het autovrije gebied op 22 september 2013 niet bereikbaar tussen 10 en 18 uur. De parkings uitrijden kan wel.

Met de fiets door de Gentse haven

Goesting om tijdens deze Autoloze Zondag ook effectief stevig wat kilometers af te haspelen? Er is helaas geen fietstocht over de Gentse stadsring dit jaar, maar wel een uitstekend alternatief in de Gentse Haven.

Er wordt uitzonderlijk een bewegwijzerde route voorzien van op de Vrijdagmarkt richting Rigakaai. 'Met de fiets kun je gemakkelijk het Kanaal oversteken op de veerponten van Langerbrugge en Terdonk', klinkt het.

Bonus: het is zondag Havendag in de Gentse haven. Samen met het Festival van Vlaanderen wordt er aniamtie en muziek voorzien op enkele kaaien en bedrijventerreinen langs de dokken en het Kanaal Gent-Terneuzen. 

De Havendag, zondag 22/9 van 10 tot 18 uur, programma
Info over de fietstocht naar de Gentse haven in het standje op de Vrijdagmarkt

Pulpit rock

De Hel van Gent

De prettig gestoorde volkkoers De Hel Van Gent op het plein rond Sint-Jacobs is zondag aan zijn derde editie toe. Amateur-wielertoeristen kunnen er een hele middag rondjes rijden over de kasseien rond de Sint-Jacobskerk.

Er wordt tussen 15 en 19 uur onder andere gekoerst met stads-, plooi-, bak- en andere fietsen. 'We kunnen stilletjes aan beginnen spreken van een traditie', zegt Tibbe Tack van de Weergaloze Brigade, die de koers organiseert.

'Naast de ondertussen befaamde disciplines geblinddoekt bakfietsen, rolstoelracen en steeple chase, zijn er dit jaar enkele nieuwigheden; stripfietsen voor -18 en voor +18, driewielen-op-kindermaat en le tour de la bière.'

De Hel Van Gent, zondag 22/9 van 15u tot 19u, Bij Sint-Jacobs
Bekijk hier foto's van de vorige editie van de Hel van Gent

Delen, repareren en vintagemarkt op centrumpleinen

De centrumpleinen worden tijdens Autoloze Zondag ook ingekleed als fietspleinen. Op de Korenmarkt is alle info over autodelen, fietsdelen en alle mogelijke andere deeltoestanden te vinden.

Het Sint-Baafsplein krijgt een grote repareerstand. Je kan er ook fietsen huren. Onder de stadshal tenslotte wordt een grote 'vintage'-markt opgezet met standjes met oude postkaarten over seventieslampen tot retrojurkjes.

Picknick in het Zuidpark

De Lijn houdt zondag samen met brouwerij De Koninck een picknick in het Koning Albertpark aan de Zuid. De organisatoren zorgen er voor een gevulde picknickmand, live muziek en spelletjes voor groot en klein.

Tussen 11 en 16 uur kan men er petanque en badminton en andere spelletjes spelen.. De Gentenaar mag van de organisatoren vijftig gevulde picknickmanden voor vier personen met daarbovenop een dekentje weggeven.

Picknick in het Zuidpark, zondag 22/9 van 11u tot 16u

Het volledige programma van Autoloze Zondag is hier te vinden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio