Park, kasteel en 250 groene woningen op Rochendaal

Veerle Heeren (links) geeft uitleg over het Rochendaal-project. Foto: els

Sint-Truiden -

Op Rochendaal, het voormalige 17 hectare grote militaire domein van Bevingen, komen 200 tot 250 energiezuinige woningen en het park wordt opgeknapt. Ook het vervallen kasteel wordt gerenoveerd.

Het Gemeentebedrijf (AGOST) wees, na een ideeënwedstrijd, de ontwikkeling van het domein toe aan architectenbureau Achtergael en Atelier Kempe Thill. Het domein Rochendaal in Bevingen is 17 ha groot, waarvan 10 ha woongebied met landelijk karakter en een park- en recreatiegebied inclusief het kasteel. Het ligt op wandelafstand van de binnenstad en is één van de speerpunten voor de ontwikkeling van woongelegenheid in Sint-Truiden. ‘De ontwikkeling van Rochendaal leidt tot het ontstaan van een nieuw stadsdeel. Betaalbaar en duurzaam wonen is één van de zwaartepunten uit ons beleid’, zegt Pascal Vossius, voorzitter van de raad van bestuur van het gemeentebedrijf.

Met het project wil AGOST een nieuwe stadsbuurt met een sterke aansluiting met de binnenstad ontwikkelen. Het plan voorziet in de bouw van 200 tot 250 energiezuinige huizen. ‘Rochendaal verbindt de dorpsgemeenschap van Bevingen met de binnenstad. Met het project kunnen we ook het voormalige militaire domein herontwikkelen, het historische kasteel herwaarderen en een groene zone creëren. Het bestaande park bevat overigens ook waardevolle bomen’, zegt burgemeester Veerle Heeren (Cd&V).

Limburg Sterk Merk

Het Rochendaal-project wordt gerealiseerd met steun van Limburg Sterk Merk, dat 325.000 euro ter beschikking stelt. ‘We kregen de subsidie omwille van de cruciale ligging en de woonvormen die er gepland zijn. De subsidie wordt gebruikt voor het opstellen van het masterplan, het mobiliteitsplan en het plaatsen van groene schermen langs de grote wegen. Het masterplan moet over een jaar afgerond zijn. Daarna stappen we naar investeerders. Het kasteel moet opgeknapt worden en krijgt een nieuwe bestemming. Het hele domein met park en kasteel blijft toegankelijk voor de Truienaren’, licht Heeren toe.

De hele site kan over een vijftal jaren gerealiseerd zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio