Paus Franciscus: ‘Niet enkel bezig zijn met abortus, homohuwelijk en contraceptie'

Paus Franciscus: ‘Niet enkel bezig zijn met abortus, homohuwelijk en contraceptie'

Foto: Photo News

In zijn eerste groot interview heeft paus Franciscus de katholieke kerk uitdrukkelijk gevraagd zich niet meer enkel bezig te houden met kwesties als abortus, het homohuwelijk en contraceptie. 'Dit gaat niet', zei de Argentijnse kerkleider.

Het interview is een initiatief van zestien voornamelijk Europese cultureel-maatschappelijke tijdschriften van de jezuïeten en is ook verschenen op de website van het Vlaamse blad Streven.

In het 27 pagina’s lange gesprek legt de paus volgens Kerknet uit hoe hij de Kerk ziet en waar volgens hem de klemtonen moeten liggen. Voor de kerkleider staat de bevrijdende boodschap van het Evangelie boven alles. Dogmatische en morele definities zijn ondergeschikt aan de mystieke kern van het christendom: God kijkt met liefde naar elke mens en Hij openbaart zich door de geschiedenis, in historische processen. God spreekt ook nu tot de mens van vandaag. Daarom leeft het christendom niet van nostalgie, maar van hoop.

Goede wil

Franciscus zei dat de houding van de kerk inzake abortus, homohuwelijk en contraceptie bekend is en dat men er niet eindeloos moet over spreken. De kerkleider zei zelf al te zijn aangewreven dat hij er niet veel over zegt. Wanneer men erover spreekt, 'moet men met de context rekening houden'.

Franciscus herinnerde aan wat hij op terugweg van de Wereldjongerendagen in Rio de Janiero over homoseksualiteit heeft gezegd: 'Wanneer een homoseksueel iemand van goede wil is en op zoek is naar God, dan ben ik niet iemand die hem veroordeelt'.

Sociale verwondingen

De Argentijn vertelde tijdens zijn tijd in Buenos Aires brieven van homo’s te hebben gehad die 'sociale verwondingen' hadden opgelopen omdat zij zich steeds door de kerk veroordeeld voelden. 'Maar dat wil de kerk niet', zei Franciscus.

Opmerkelijk volgens KerkNet is een passage waarin de paus vertelt wat er in hem omging tijdens het conclaaf. Andere thema’s zijn de betekenis van het Tweede Vaticaanse Concilie, de collegialiteit van paus en bisschoppen, de noodzaak van overleg en de plaats van de vrouw in de kerk.

Corrigeer

NIEUWS