Dwangsom blokkeert bouwproject Kaai 24 op Muide

Dwangsom blokkeert bouwproject Kaai 24 op Muide

Foto: fvv

GENT -

Een bouwproject van het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent aan de Voormuide ligt stil. Per dag dat er wordt gewerkt hangt SoGent een dwangsom van 25.000 euro boven het hoofd. Dat blijkt uit een arrest van de Raad van State dat al van eind juli dateert, maar pas nu bekend werd.

De kortgedingrechter legde in juni de werken stil omdat er treinsporen en kasseien die erfgoed zijn, werden ontdekt. Onroerend Erfgoed gaf een nieuwe vergunning, maar de actievoerders trokken naar de Raad van State.

Het arrest van de Raad van State dateert van 24 juli maar raakte nu pas bekend. Per dag daer gewerkt zou worden, hangt het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent een dwangsom van 25.000 euro boven het hoofd.

Communicatiefout

De Gentse schepen Tom Balthazar (sp.a), onder meer bevoegd voor Stadsontwikkeling én voorzitter van het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent, zegt dat er sindsdien ook niet meer gewerkt werd.

Inhoudelijk werd de zaak door de Raad van State niet behandeld, maar de nieuwe vergunning van Onroerend Erfgoed werd geschorst omdat die administratie zich niet als verwerende partij aanmeldde voor de Raad van State.

"Het ging om een tussenkomst bij uiterst dringende noodzakelijkheid, in een uiterst korte periode dus, waarbij door een communicatiefout geen advocaat werd aangesteld, waardoor het arrest bij verstek werd uitgesproken", aldus Balthazar.

"In dergelijke gevallen wordt de versie van de verzoekende partij gevolgd."Balthazar denkt dat het goed mogelijk is dat de Raad van State ten gronde geen schorsing oplegt, omdat er wel degelijk een machtiging van Onroerend Erfgoed is om de sporen te verplaatsen. Weliswaar onder bepaalde voorwaarden.

Deblokkeren

Balthazar hoopt nu dat de situatie snel gedeblokkeerd raakt, temeer er nog verschillende andere juridische procedures lopen, onder meer tegen de bouwvergunning. Er werd ondertussen een externe bemiddelaar aangesteld om alle problemen tussen het project en de klagers opte lossen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio