Witte 'fijn-stof-lakens' worden zondag afgegeven

GENT - De witte lakens die de voorbije maand te zien waren in tientallen Gentse straten worden zondag afgegeven aan het stadsbestuur. Een deel van de lakens blijft wel nog maanden hangen in Gent.

Meer dan honderd Gentenaars hingen op initiatief van het Gentse Milieufront drie weken lang een wit laken aan de gevel van hun huis om de fijnstofproblematiek in de stad aan te kaarten. 

Zondag wordt een dertigtal vuile lakens en stalen van het water waarin de lakens zijn gewassen afgegeven aan de schepenen voor Leefmilieu en Mobiliteit, Tine Heyse en Filip Watteeuw, beiden van Groen.

Pikzwart

‘De lakens zijn natuurlijk niet pikzwart, maar redelijk grauw’, zegt het Milieufront. ‘We vragen het stadsbestuur om concrete maatregelen te nemen tegen fijn stof.’

Een deel van de witte lakens blijft overigens nog enkele maanden hangen. ‘Omdat de actie zo’n succes is. In Brussel en Antwerpen zijn ze ook met witte lakens gestart’, klinkt het.

Overschrijdingen

De Europese norm voor fijnstof werd in Gent dit jaar voorlopig enkel in het meetpunt in Sint-Kruis-Winkel, in de haven meer dan 35 dagen overschreden. Gent zelf zit met 34 overschrijdingen op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Aan het nieuwe meetpunt aan de Gustaaf Callierlaan, vlak naast de B401 aan de Zuid, werd de Europese norm dit jaar nog maar vijf keer overschreden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio