Jo Cornu vervangt Frank Van Massenhove als nieuwe topman NMBS

'Jo Cornu is geen reservekandidaat'

Frank Van Massenhove Foto: IMAGEGLOBE

Niet Frank Van Massenhove, maar Jo Cornu wordt de nieuwe CEO van de NMBS. Van Massenhove ziet om persoonlijke reden af van de functie. 'Cornu is zeker geen reservekandidaaat', zegt minister Johan Vande Lanotte.

Frank Van Massenhove zou de functie als ceo naast zich neerleggen omwille van 'ernstige gezondheidsredenen'. In een persbericht zegt Frank Van Massenhove te beseffen dat hij met zijn beslissing veel mensen zal ontgoochelen. 'Maar ik heb de diepe overtuiging dat de positieve reacties op mijn aanwijzing minder met mijn persoon te maken hadden dan met de hoop dat er structurele veranderingen zouden komen bij de NMBS. Ik ben zeker dat een nieuwe spoorbaas dezelfde reactie zal krijgen.'

Gezondheid

Van Massenhove bracht de minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascale Labille, woensdag op de hoogte van zijn beslissing. Gezondheidsredenen zouden aan de basis daarvan liggen. De man zelf zal geen publieke verklaringen afleggen over de oorzaak, die hij als een privézaak bestempelt. Hij zal wel zijn mandaat aan het hoofd van de FOD Sociale Zekerheid uitdoen, zo werd nog vernomen.

De benoeming van Van Massenhove kwam onverwacht. Open VLD wou de huidige NMBS-baas Marc Descheemaecker behouden, de socialisten verkozen Jannie Haek, baas van de NMBS Holding.

Crisismanager Afga-Gevaert

Het kernkabinet heeft Jo Cornu, de voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds, gekozen als vervanger. Cornu is de voorzitter van Electrawinds en zit in de raad van bestuur van Belgacom.

Jo Cornu, geboren in 1944, is van opleiding burgerlijk ingenieur elektrotechniek en werktuigkunde en heeft er een lange carrière in het bedrijfsleven opzitten. Zo was hij tussen 2007 en 2010 de crisismanager van Agfa-Gevaert.

Minister Labille meent dat Cornu 'alle noodzakelijke kwaliteiten' in huis heeft om zijn nieuwe opdracht tot een goed einde te brengen. Volgens premier Elio Di Rupo sluit de beslissing van het kernkabinet het dossier op politiek vlak af.

'Geen reservekandidaat'

De regering heeft snel moeten schakelen, zegt minister Johan Vande Lanotte aan het VRT-journaal. Maar hij is ervan overtuigd dat de regering een goede beslissing heeft genomen. 'Het is iemand die goed gekend is binnen de politiek en de economische wereld vooral als iemand die heel rechtlijnig en heel sterk is. Daarom hebben we niet lang moeten over nadenken toen hij heeft gezegd dat hij dat wou doen.'

Vande Lanotte benadrukt dat Jo Cornu geen reservekandidaat is. 'Hij is geen reservekandidaat. Hij doet dat omdat hij de maatschappij en de NMBS wil helpen. Maar hij zat niet in de reserve.'

Het is de eerste keer dat hij voor de overheid gaat werken, zegt Cornu in een telefonische reactie aan het VRT-journaal.

De video wordt geladen

 

Moeizaam akkoord

De aanstelling van Cornu verloopt veel vlotter dan die van Van Massenhove. De federale topministers waren het op zondag 1 september pas na maandenlang getouwtrek eens geraakt over een reeks topbenoemingen bij overheidsbedrijven. Een van de meest opvallende namen was die van Frank Van Massenhove, de topman van de FOD Sociale Zaken. Hij zou de NMBS gaan leiden.

Van Massenhove zou zijn functie als ceo normaal gezien op 13 november opnemen. In de tussentijd zou Jean-Pierre Hansen, de voormalige topman van Electrabel, de NMBS eerst nog ‘technisch’ begeleiden in de herstructurering. 

Tegen 1 januari 2014 moet de NMBS-holding namelijk opgesplitst worden. De 4.000 werknemers van de Holding stappen over naar de twee andere bedrijven, de NMBS en Infrabel. Dat is de taak van transitiemanager Hansen, die ook de bijna 4 miljard euro schuld moet verdelen.

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS