Meisje (13) in volwassenenpsychiatrie omdat er geen plaats is in jeugdinstelling

‘Zo snel mogelijk oplossing zoeken voor 13-jarig meisje’

‘Zo snel mogelijk oplossing zoeken voor 13-jarig meisje’

Het 13-jarige meisje verblijft al enkele dagen in een psychiatrische instelling voor volwassenen Foto: rr

De Broeders van Liefde, die in hun psychiatrische instelling in Zelzate een 13-jarig meisje gedwongen opvangen in de volwassenenpsychiatrie, hopen dat er snel een oplossing komt voor het kind. Ondertussen is gespecialiseerde hulp ingeroepen om het tienermeisje te ondersteunen.

De 13-jarige J. uit Oost-Vlaanderen, een zwaar autistisch meisje, verblijft al enkele dagen in de psychiatrische instelling voor volwassenen in Zelzate. ‘De bedoeling is zo snel mogelijk een oplossing te zoeken omdat het meisje daar niet op een goede plaats zit’, zegt Raf De Rycke, gedelegeerd bestuurder van de vzw Broeders van Liefde.

Wet op gedwongen opname

Volgens De Rycke kon de De Broeders van Liefde niet anders dan het meisje opnemen. ‘Enerzijds heb je de ziekenhuiswet die zegt dat jongeren onder de 15 jaar niet in de volwassenenpsychiatrie opgenomen mogen worden, anderzijds mogen we een bevelschrift van een jeugdrechter ook niet zomaar naast ons neerleggen. Er werd hier een beetje foutief gebruik gemaakt van de wet op de gedwongen opname om in een instelling binnen te geraken.’

De Rycke zegt dat er ondertussen contact gelegd werd met allerlei diensten om een oplossing te zoeken en dat er gespecialiseerde kinderpsychiatrische ondersteuning gevonden werd. Het meisje wordt opgevangen in een ‘comfortkamer’ en komt niet in contact met volwassen patiënten.

Lange wachtlijsten

Het 13-jarige meisje verbleef in een Brugs instituut, maar daar vreesden ze dat het meisje zichzelf of anderen iets zou aandoen. Een rechter beval daarop de gedwongen opname. Maar omdat er nergens een plaats vrij was binnen de kinderpsychiatrie, werd het kind naar een psychiatrisch centrum voor volwassenen overgebracht.

De Rycke haalt het voorval aan om nogmaals een oplossing te vragen voor de wachtlijsten in de kinderpsychiatrie, al geeft hij ook toe dat er al heel wat inspanningen geleverd werden.

‘Er moeten ook meer inspanningen komen op het vlak van samenwerking tussen verschillende actoren die zich bezighouden met kinderen met psychiatrische problemen. Naar analogie met wat bestaat voor volwassenen, zouden bijvoorbeeld ook voor kinderen mobiele equipes opgericht kunnen worden, zodat bij instellingen of thuis zorg aangeboden kan worden, om op die manier een opname of heropname te voorkomen.’

De Rycke zegt dat er zoveel mogelijk moet ingezet worden op preventie, maar dat er ook meer wetenschappelijk onderzoek nodig is. ‘We moeten de oorzaken nagaan van de steeds toenemende vraag naar psychiatrische zorg voor jongeren’, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees