Het Nieuwsblad zoekt initiatieven die buurt versterken

Gezocht: goeie buren

Gezocht: goeie buren

Lu Bijl en Kelly Eeckhaut telen met acht andere vrienden en hun kinderen samen groenten in Hotel Utopia. ‘Voor de verse groentjes, maar de vriendschap is minstens even belangrijk.’ Foto: lds

Aalst -

Iedereen heeft het wel eens gedaan, boodschappen gedaan voor oudere buren of kinderen van een kennis naar de sportclub gevoerd. Kleine vormen van solidariteit die zorgen voor een aangename buurt om te wonen. Samen met Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting gaat Het Nieuwsblad de komende weken op zoek naar initiatieven die die solidariteit versterken.

Ondanks tal van lokale diensten als thuiszorg of maaltijdbedeling leven veel mensen geïsoleerd. Hoewel de overheid veel onderneemt om die mensen te ondersteunen zijn er ook heel wat voorbeelden van initiatieven waarbij buurtbewoners mekaar helpen. Spontaan, belangeloos en zonder officiële overeenkomsten. Bewoners die samenwerken om hun dorpsplein herin te richten, die samenkomen om de eigen fietsen te herstellen, die één keer per maand een buurtmaaltijd klaarmaken of die de ter ziele gegane kermis nieuw leven inblazen: het zijn maar enkele voorbeelden waar wij op zoek naar zijn.

Hotel Insectopia

Neem het voorbeeld van Hotel Insectopia langs de Ninovesteenweg in Erembodegem. Tien vrienden en hun kinderen kweken er sinds januari samen groenten. ‘We planten de groenten niet op rijtjes, maar op een manier dat ze elkaar versterken’, leggen Kelly Eeckhaut en Lu Bijl van Hotel Insectopia uit. ‘Zo is er de groenteopstelling de drie zusters: in het midden maïs, daarnaast bonen die omheen de maïs groeien, en onderaan pompoenen als bodembedekking tegen onkruidgroei. We spitten de grond niet om, insecticiden zijn uit den boze en bijen proberen we zoveel mogelijk te lokken met bijvriendelijke bloemen.’

Hoewel de verscheidenheid aan verse groenten immens is — aardpeer, boomspinazie en snijbiet zijn slechts een greep uit het gigantische aanbod — vinden de initiatiefnemers het sociaal contact en de vriendschap die de samentuin biedt, het belangrijkst.

‘Goed gezien, hier wordt Vlaanderen beter van!’, zo luidt de naam van het project waarmee Het Nieuwsblad, Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting het goeie werk in de buurt willen promoten. Wie in zijn omgeving weet heeft van zo’n initiatief, kan dit tot 13 oktober laten weten via de website van Radio 2. Daarna kiest een jury per provincie drie projecten waarvoor het grote publiek kan stemmen. Elk project krijgt een Bekende Vlaming als peter of meter. De uiteindelijke laureaten, één per provincie, krijgen 2.000 euro, de twee andere provinciale genomineerden kunnen rekenen op 500 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio