Kleinveevereniging Angora viert 75ste verjaardag met unieke expo

‘Ik maak nog altijd kleren van konijnenwol’

‘Ik maak nog altijd kleren van konijnenwol’

Kleinveevereniging Angora zet begin oktober het konijn centraal tijdens een unieke expo. Foto: mvn

Brugge -

Kleinveeclub Angora viert zijn 75-jarige bestaan met een opmerkelijke tentoonstelling. Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober staat het konijn centraal in een erfgoedexpo in het Provinciaal Hof op de Markt van Brugge.

Geen collectie pluizige dieren, maar wel een bonte verzameling foto’s, skeletten, tekeningen, filmmateriaal en kunst van toen en nu zijn de hoofdbrok van de gratis tentoonstelling. Een aantal professoren en erfgoedspecialisten zal zelfs de rol van het konijn doorheen de geschiedenis toelichten. En daarbij staat een van de minder bekende of op zijn minst vergeten aspecten van het angorakonijn centraal: het fokken van konijnen voor de wol.

‘In de eerste helft van de vorige eeuw was het plukken van angorawol een ware huisnijverheid in de Brugse regio. Voor een kilo kreeg je tot 500 frank (12,5 euro, nvdr.), een flinke som in die tijd’, zegt organisator Rik Vanhooren.

Spinnewiel

Tijdens de expo zien de bezoekers hoe de konijnenvacht textiel wordt. Annick Goetinck (53), uitgeweken Bruggelinge, kruipt immers nog bijna dagelijks achter het spinnewiel om truien, kousen en sjaals te maken. Een bijzondere maar tijdrovende hobby. ‘Na het scheren van het konijn moet je de garen achtereenvolgens scheren, spinnen, twijnen, wassen, eventueel verven en pas dan kan je ermee aan de slag. Voor een sjaal met pakweg 300 tot 400 gram wol , ben ik toch een uur of tien bezig’, verklaart Goetinck, die lesgeeft in kleding en al van kindsbeen af geïnteresseerd is in alles wat met textiel te maken heeft. ‘Ondertussen ben ik een jaar of dertig intensief bezig met spinnen’, vertelt ze. ‘Dat ik met eigen dieren voor eigen grondstoffen zorg, is pas sinds een jaar of tien. Waarom ik dat doe? Omdat het dan nog meer mijn product is. Je voedt ze, scheert ze, kent ze. En zo krijg je een sjaal met een verhaal.’

In de pan

Om de tentoonstelling compleet te maken wist de organisatie een kunstig konijn van kunstenaar William Sweetlove te strikken, en staat er behalve een wandeling ook letterlijk konijn op het menu. De bezoeker krijgt namelijk een verzameling recepten om konijn te bereiden. En dat allemaal in het weekend van Werelddierendag.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio