Architect Carlos Arroyo stelt gedurfd masterplan voor

Westrand en academie worden cultuurcampus

Westrand en academie worden cultuurcampus

Architect Carlos Arroyo wil dat Westrand en de academie één geheel vormen. Foto: yds

Dilbeek -

Cultuurcentrum Westrand krijgt binnenkort net dezelfde speelse kleuraccenten als de muziekacademie Dil‘Arte, een idee van de Spaanse toparchitect Carlos Arroyo. Hierdoor moet de Westrand-site visueel uitgroeien tot dé cultuurcampus van Dilbeek.

Architect Carlos Arroyo, de architect van de muziekacademie Dil‘Arte, liet op vraag van Westrand nu ook zijn licht schijnen op het betonnen cultuurcentrum van Dilbeek. Naar aanleiding van de viering van 40 jaar Westrand stelde hij een masterplan voor met een duidelijk toekomstbeeld voor Westrand.

‘Het cultuurlandschap is voortdurend in evolutie. Daarom dat we ons ook luidop de vraag stellen hoe we ons gebouw moeten aanpassen om te kunnen blijven inspelen op nieuwe trends’, aldus directeur Fred Gillebert. ‘Zo wil de gemeente ook de dienst cultuur en toerisme in Westrand onderbrengen om zo alle cultuur onder één dak te verenigen. Om energiezuiniger te werken, zijn er een aantal ingrepen nodig. Daarnaast willen we het gebruik van alle lokalen optimaliseren. Precies daarom hebben we Carlos Arroyo gevraagd om een globaal masterplan op te maken voor Westrand. Dit masterplan moet de leidraad worden voor alle veranderingen die we in de toekomst willen doen om lukrake kleinere ingrepen los van elkaar te vermijden. Het is niet de bedoeling om alle voorstellen van Carlos Arroyo in één keer uit te voeren. Die aanpassingen kunnen er komen in fasen, afhankelijk van het beschikbare budget’.

Opvallende vernieuwing is alvast de kleuraccenten die Carlos Arroyo wil aanbrengen in het grijze gebouw. ‘De link met de heldere kleurvlakken van Dil‘Arte zal zeer duidelijk zijn. Inmiddels is reeds begonnen met kleurrijke kussens op de zitbanken in de ‘straat’ van Westrand. Op termijn worden ook de ramen vervangen met speciaal glas die langs de buitenzijde lijken op grote kleurvlakken maar waardoor men van binnen toch naar buiten kan kijken’, aldus Carlos Arroyo. ‘Met een parking die groener moet worden zullen Westrand en Dil‘Arte één geheel vormen’, zegt de architect.

‘Andere ingrepen zijn gerichte snoeibeurten die vanuit Westrand een beter panorama op de Wolfsputten geven. Verder komen er ook groendaken en wordt het regenwater gerecupereerd. Er worden zonnepanelen geplaatst en er komt een betere dakisolatie. We denken aan een ventilatiesysteem met warme lucht wat energiezuiniger is. Er komt een fietspunt aan Westrand waar men veilig zijn fiets kwijt kan. Verder zijn er extra terrassen voorzien wat extra ruimte creëert’, aldus nog Carlos Arroyo.

Het masterplan werd inmiddels voorgelegd aan het gemeentebestuur, aan het personeel van Westrand, aan de cultuurverenigingen die gebruik maken van Westrand en tijdens de viering van 40 jaar Westrand ook aan het grote publiek. De reacties zijn overwegend positief.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio