Verken hier de twee hellingen van op het WK in Firenze

Verken hier de twee hellingen van op het WK in Firenze

Foto: Belga

Het Italiaanse Firenze in Toscane is het decor van het WK wielrennen 2013 en schotelt een pittige omloop voor. Verken hier alvast de twee hellingen die ongetwijfeld ook als scherprechters zullen fungeren: de Fiesole en de Via Salviati.

WK Wielrennen op Sportwereld.be

Na een aanloop van 106 kilometer komen de eliterenners zondag op het parcours in en rond de historische kunststad. Tien keer haspelen ze het plaatselijk rondje (16,57 kilometer) af, goed voor in totaal 272,26 kilometer. Met dus twintig keer volgende twee hellingen:

Fiesole

4,340 kilometer lang
5,2% stijgingingspercentage gemiddeld
9% maximaal stijgingingspercentage


Na een lang stuk vals plat blijft de klim lichtjes stijgen, tot aan het gehucht Dan Domenico. Van dan wordt het iets pittiger met een linkse haarspeldbocht  in de laatste kilometer. De afdaling is een draaien en keren op smalle wegen. 

Via Salviati

0,6 kilometer lang
10,2% stijgingingspercentage gemiddeld
16% maximaal stijgingingspercentage

 
Een korte maar akelig steile klim, in het begin doemt voor de renners meteen een heuse muur op en ook na het steilste stuk loopt het nog een paar honderd meter door. Dé plek om een beslissende demarrage te plaatsen, met nog vier kilometer te rijden.

Op amper drie kilometer van de finish volgt met de Via Trento nog een laatste kans voor aanvallers om weg te geraken. Nauwelijks een klim te noemen (amper 200 meter lang en maximaal 10%) maar na 270  kilometer een puist die de benen finaal kan afsnijden of juist een wipplank kan zijn naar eeuwige roem...

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.