Project in Overpoortstraat krijgt nieuwe vergunning

Verbouwing oude Octopus-resto in Overpoort mag opnieuw starten

Verbouwing oude Octopus-resto in Overpoort mag opnieuw starten

Buurtbewoner Dirk Thijs liet eind juni de werken in de Overpoortstraat stilleggen. Foto: lva

GENT -

Op 14 oktober kan de bouw aan het studenten- en shoppingcomplex in de Overpoortstraat opnieuw starten. De stad reikte een nieuwe bouwvergunning uit voor het Octopus-project en de provincie veegde vroegere argumenten van tafel. Buurtbewoner Dirk Thijs, die eerder in het verweer trok en de werken liet stilleggen, geeft het verzet op.

Eind juni werden de werken aan het voormalige Octopus-studentenrestaurant van de Universiteit Gent stilgelegd op last van de rechtbank, met een dwangsom van 100.000 euro per vastgestelde overtreding.

Projectontwikkelaar Wereldhave kreeg het pand van de UGent in erfpacht en begon met de reconversie van het uitgeleefde gebouw uit 1971. Begin 2012 begon de verbouwing van het pand naar een studentencomplex met oorspronkelijk 119 woningen en een shoppingruimte.

Nietig

Buurtbewoner Dirk Thijs trok in het verweer bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, nadat zijn bezwaarschrift tegen de eerste bouwvergunning bij de provincie van tafel was geveegd. Die Raad gaf hem gelijk, waardoor de provincie zijn bezwaar ten gronde moest behandelen. In die tijd was de bouwvergunning nietig en kan de bouw niet verdergaan.

‘Nu heeft de provincie geoordeeld dat er geen argumenten zijn om de eerste bouwvergunning tegen te houden. Onbegrijpelijk, want de provincie heeft met net dezelfde argumenten een tweede bouwvergunning verworpen’, zegt Thijs.

Door de beslissing van de provincie is de eerste bouwvergunning opnieuw geldig. Wel rust er nog een schorsingstermijn op van 35 dagen. Hierdoor kunnen de werken midden oktober opnieuw starten.

118 studentenkamers

Inmiddels heeft de stad zelf een derde bouwvergunning voor het project goedgekeurd. Daarin is de weergave van de plannen aangepast aan de werkelijke situatie en wordt een loskade vergund. ‘Er is nu een vergunning voor 118 studentenkamers, waarvan zeven voor mensen met een beperking. Ook zijn er commerciële ruimtes in de kelder vergund. Op 14 oktober mogen de werken opnieuw starten’, klinkt het op het kabinet van schepen voor Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A).

Frank Adriaenssens van Wereldhave bevestigt dat midden oktober de werf opnieuw opstart. ‘We zullen de schorsingstermijn respecteren.’

Voor Dirk Thijs is het genoeg geweest. ‘Ik denk niet dat ik nog verder ga procederen. De kosten lopen te hoog op.’ In de oorspronkelijke timing hadden de eerste studenten in oktober reeds hun intrek moeten nemen in het gebouw.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio