Nog vijf landlopers over in gevangenis van Wortel

Laatste landloper van Merksplas overleden

Laatste landloper van Merksplas overleden

Auteur Toon Horsten op de landlopersbegraafplaats in Merksplas Kolonie. Foto: ram

Merksplas / Wortel -

Vorige week is in Merksplas Piet Coppens begraven. Hij was de laatste landloper die verbleef in Merksplas Kolonie, het einde van een tijdperk. In Wortel Kolonie verblijven nog vijf personen uit de landlopersperiode.

In de kolonies van Merksplas en Wortel werden sinds de negentiende eeuw landlopers ondergebracht. Toen België in 1993 de wet op de landloperij afschafte, kam er een einde aan dit unieke experiment. De landlopers werden voor de keuze gesteld: blijven of de kolonie verlaten.

Toon Horsten, die een boek schreef over de geschiedenis van beide kolonies, schetst het verhaal. ‘De directies van Merksplas en Wortel hebben twintig jaar geleden een uitdoofscenario bedacht. Je moet weten dat er toen twee straffen waren voor landlopers, namelijk bepaalde en onbepaalde. In het eerste geval kwam je vrij na een bepaald bedrag verdiend te hebben of na een tijdelijke periode te hebben uitgezeten. Op een onbepaalde straf stond geen eindtijd. In 1993 kregen alle landlopers een onbepaalde straf en mochten ze zelf kiezen om in Wortel of Merksplas te blijven.’

Op dat moment verbleef een 140-tal personen in Merksplas en ongeveer 250 in Wortel. Een groot deel is toen vertrokken naar rusthuizen, vluchthuizen of andere instellingen. ‘Er waren er uiteraard ook die liever in een van de kolonies bleven’, zegt Toon Horsten. ‘Eind jaren negentig waren er nog enkele tientallen landlopers aanwezig. Intussen zijn ze stilletjes aan het uitsterven. In Merksplas is deze maand de laatste landloper gestorven, nadat hij al een tijdje in het hospitaal lag. In Wortel is vorig jaar de persoon gestorven die er al het langste verbleef. Zijn begrafenis is het einde van mijn boek.’

De laatste Belgische landlopers zijn nu dus alleen nog in Wortel te vinden, maar hun aantal slinkt. ‘In Wortel Kolonie verblijven er nog vijf. Ze zijn ondergebracht in een aparte ruimte, die los staat van de gevangenis’, zegt Toon Horsten.

Piet Coppens is niet begraven op de recent gerestaureerde landlopersbegraafplaats in Merksplas, omdat dit niet is toegestaan. De begrafenis van de landloper in Wortel vorig jaar was een uitzondering.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio