Man schakelt huurdoder in via zijn lievelingsprostituee

Vijf jaar cel voor poging tot broedermoord

Huurmoordenaar Jean Vandenabeele ziet zijn straf van twee jaar bevestigd. Foto: bfs

WAASMUNSTER - Fernand Van Assche uit Waasmunster is door het hof van beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Van Assche zocht een huurmoordenaar om zijn broer Eric te vermoorden. Toen de deal niet doorging, stapte de huurdoder naar broer Eric om die af te persen.

Inzet van de hele zaak was het succesvolle familiebedrijf Vanas. In 2006 kocht Eric Van Assche de aandelen van zijn broer Fernand over en werd hij voorzitter. 'Het was hij eruit of ik', zei Eric Van Assche daarover. Fernand wou ook wel op de ceo-stoel gaan zitten, maar had niet voldoende geld om de aandelen van zijn broer te kopen. Het succes van Eric zat hem zo hoog, dat hij een plan smeedde om zijn broer te laten vermoorden.

21 telefoongesprekken

Een huurmoordenaar vond Fernand in het Antwerpse Schipperskwartier, via een prostituee waar hij al jaren langsging. Zij bracht hem in contact met Jean Vandenabeele, een man met een stevig crimineel verleden

In 2006 betaalde Fernand 8.000 euro aan Jean om Eric 'eens goed te laten schrikken'. Pas daarna zou stilaan een moordplan gerijpt zijn. Fernand had er 50.000 euro voor over om zijn broer dood te krijgen.

'Fernand en Jean ontmoetten elkaar verschillende keren. Ze voerden ook 21 telefoongesprekken, waarin Jean alle informatie kreeg die hij nodig had om de perfecte moord te plegen', getuigde een speurder. 'Fernand gaf hem alle details van het leven van zijn broer. Zelfs de alarmcode van Erics huis gaf hij door. Als de moord eenmaal gepleegd was, zouden ze het lijk in een put gooien.'

'Geef mij 25.000 euro en ik zeg wie u dood wil'

Maar zo ver kwam het nooit. Drie jaar later - in oktober 2009 - kwam de samenzwering aan het licht. Jean wachtte immers nog steeds op de resterende 42.000 euro. Hij rook geld ook bij Eric, de man die hij had moeten vermoorden.

Begin oktober stapte Jean binnen in het kantoor van Eric Van Assche in Kruibeke. 'Er heeft iemand 50.000 euro op uw hoofd gezet. Als je mij 25.000 euro geeft, zeg ik wie het is', stelde hij voor. Eric Van Assche sloeg de schrik om het hart en trok naar de politie. In een fotoboek herkende hij Jean Vandenabeele.

Zwaardere straf in beroep


In eerste aanleg kreeg Fernand Van Assche 40 maanden cel, waarvan vijftien met uitstel, en een boete van 2.750 euro. Jean Vandenabeele kreeg twee jaar.

Het hof van beroep oordeelde dat de poging tot moord werd afgebroken, maar herkwalificeerde de feien naar bedreigingen. Fernand Van Assche kreeg daarom vijf jaar cel, waarvan drie met uitstel voor een termijn van vijf jaar en een boete van 2.750 euro.

Jean Vandenabeele ziet zijn straf van twee jaar bevestigd. Volgens het hof had hij de eenvoudige optie om ofwel naar de politie te stappen of de naam bekend te maken aan Eric, waarop die dan naar de politie kon stappen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio