Aannemer die schaamteloos 40.000 euro stempelgeld trok, sluit deal met Openbaar Ministerie

Stempelende miljonair koopt gevangenisstraf af

Stempelende miljonair koopt gevangenisstraf af

Didier De Witte reageert opgelucht vanuit zijn villa in de Dominicaanse Republiek. Foto: rr

DESTELBERGEN -

De Gentse projectontwikkelaar Didier De Witte (66) moet niet naar de cel omdat hij vier jaar lang als ‘werkzoekend gezinshoofd’ onterecht 40.000 euro opstreek. En dat terwijl hij op dat ogenblik fortuin maakte door luxehotels neer te poten. De celstraf van anderhalf jaar effectief vervalt, nu De Witte een deal kon sluiten met het Openbaar Ministerie. Hij komt er vanaf met een bijkomende boete van 33.000 euro. En daar kan de miljonair vanuit zijn villa in de Dominicaanse Republiek best mee leven.

‘Werkzoekend gezinshoofd.’ Zo stond Didier De Witte (66) jarenlang ingeschreven bij de RVA, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. Niet gehinderd door enige schroom had De Witte de RVA in 2005 wijsgemaakt dat hij zonder job zat. In realiteit gold hij zowat als de bekendste projectontwikkelaar in het Gentse.

Vooral luxehotels bleken zijn stokpaardje. Hij liet er optrekken in Brussel, Aalst en Gent. Onder meer het Hotel de Flandre, het Gravensteenhotel en het Ghent River Hotel zijn van zijn hand. Het lijkt onbegrijpelijk, maar toch kon de steenrijke man de RVA om de tuin leiden. Vier jaar lang, tussen mei 2005 en mei 2009, kreeg hij maandelijks netjes een werkloosheidsuitkering van 830 euro gestort.

Stempelen ondanks bedrijf van 35 miljoen euro

Officieel bekleedde De Witte geen enkele officiële functie meer in zijn bouwfirma Creative Construction and Renovation (CCR), gevestigd in Destelbergen. Zoon Thomas stond ingeschreven als bedrijfsleider, maar achter de schermen zwaaide vader De Witte de plak. Hij was ook nog bestuurder van vier vennootschappen. Maar dat hadden ze bij de RVA vier jaar lang niet in de gaten. ‘Tot bleek dat zijn domicilie in de Dominicaanse Republiek was en hij dus geen recht meer had op stempelgeld’, klinkt het bij de RVA. ‘Onderzoek wees uit dat hij ons vier jaar lang had misleid.’

1,5 jaar cel of minnelijke schikking

Het Gentse arbeidsauditoraat stortte zich op de zaak van het stempelgeld en bracht De Witte voor de rechter. Die veroordeelde de aannemer in juni 2011 tot een celstraf van 18 maanden, een verbeurdverklaring van de onterecht ontvangen 39.847,07 euro en een boete van 27.500 euro. 

De Witte kon na lang onderhandelen een deal sluiten met het gerecht. Zijn advocaat noemt het een 'win-winsituatie voor alle partijen'. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van woensdag 25 september.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio