Louboutin wil campagne ‘Vrijheid of islam’ laten verbieden

De Franse schoenenfabrikant Christian Louboutin tekent officieel protest aan tegen de campagne ‘Vrijheid of islam’ van de vereniging Vrouwen Tegen Islamisering (VTI). Louboutin wil dat de campagne stopgezet wordt en dat alle affiches worden verwijderd. Het imago van het merk zou immers schade oplopen, klinkt het.

kidr

Vrouwen Tegen Islamisering stelde vorige week een nieuwe campagne voor: een poster van kortgerokte benen op hoge hakken met daarop woorden als ‘steniging’ over ‘slet’ tot ‘shariaconform’. ‘Een vrouw wordt volgens de sharia als inferieur beschouwd. Het symbool daarbij is het verplichten van bepaalde kledij’, verklaarde Anke Van dermeersch - voorzitter van VTI én het personage op de affiches - bij de voorstelling. ‘Hoer en slet, dat zijn termen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen als we in de Antwerpse Carnotstraat lopen. Als vrouw verzetten wij ons daartegen.’

Maar de campagne is in het verkeerde keelgat geschoten bij schoenenfabrikant Christian Louboutin. Christian Louboutin eist de stopzetting de campagne en eist dat alle campagnemateriaal op kosten van VTI vernietigd wordt. Doordat Anke Van dermeersch Louboutin-schoenen draagt op de affiches zou het merk naar verluidt schade wordt toegebracht.

Juridisch precedent

VTI-voorzitster Anke Van dermeersch wordt daarom op vrijdag 27 september voor de handelsrechtbank in kortgeding gedaagd. Een vonnis met kledijvoorschriften voor politici zou een surrealistisch precedent zijn. ‘Los van het absurde argument betreffende imagoschade is er geen juridische basis voor een dergelijke eis. Het Benelux- merkenrecht is terzake niet van toepassing, onder andere omdat VTI geen commerciële activiteiten ontplooit’, meent VTI in een persbericht.

Ook Anke Van dermeersch is niet te spreken over de klacht van Louboutin. ‘Mag een politica nog vrij campagne voeren gekleed in merkkleding, mag ze nog telefoneren met een iPhone of Blackberry, een bril van Armani of Chanel dragen, of zoals Kris Peeters op een Merckx-fiets rijden zonder daarvoor aangeklaagd te worden en een proces te riskeren?’, klinkt het.

'Idee gestolen'

Anke Van der Meersch krijgt ook vanuit een andere hoek de wind van voren. De Canadese studente Grafisch Ontwerp Rosea Lake zegt dat VTI het beeld van de affiche stal van haar werk 'Judgments'. Op de blog Roodwild stelt ze dat het gebruik volledig in strijd is met haar originele boodschap en dat ze de campagne verafschuwt.Toch zal Lake geen actie ondernemen. 'Als studente zonder middelen heb ik geen plan om actie te ondernemen tegen mevrouw Van dermeersch, wat zeer frustrerend is. Het is goed mogelijk dat ze besloten om mijn beeld te gebruiken omdat ze er vanuit gingen dat de kans op gevolgen minimaal is.'

Meer lifestyle