Online fietsdepot en actieplan tegen helers op komst

‘Gent wordt geplaagd door bendes fietsendieven’

‘Gent wordt geplaagd door bendes fietsendieven’

‘Fietsdiefstallen bestrijden begint met het registreren van fietsen’, zegt de politie. Dit jaar werden er opnieuw meer graveeracties gehouden, zoals twee weken geleden aan de Delhaize in Wondelgem. Foto: fvv

GENT -

Er worden de laatste tijd erg veel fietsen gestolen in Gent. Meer dan in andere Vlaamse steden. ‘Bendes stelen dure fietsen en brengen ze naar het buitenland om te verkopen’, zegt burgemeester Termont. Over twee maanden wordt een actieplan gelanceerd.

Vorig jaar werden er in Gent 2.414 fietsdiefstallen geregistreerd, dat zijn er meer dan zes per dag. Omdat veel mensen een gestolen fiets niet aangeven, ligt dat cijfer eigenlijk nog een pak hoger.

‘Vergeleken per 10.000 inwoners worden er in Gent bijna dubbel zoveel fietsen gestolen als in Charleroi, Antwerpen of Luik’, staat er in het nieuwe zonaal veiligheidsplan van de Gentse politie. Toplocaties voor fietsendieven in Gent zijn de omgeving van het Sint-Pietersstation en de studentenbuurt rond de Boekentoren.

Studentikoos

‘Fietsdiefstallen zijn inderdaad een zeer groot probleem. We moeten ingrijpen’, zei burgemeester Termont tijdens de laatste gemeenteraad na een vraag van Veli Yüksel (CD&V). ‘Het gaat niet meer om studenten die een fiets stelen om van het café naar hun kot te rijden. We stellen vast dat georganiseerde bendes op zoek gaan naar dure fietsen en zelfs zeer zware sloten doorknippen. De fietsen worden in een bestelwagen geladen en getransporteerd naar andere delen van Europa om te verkopen.’

De Gentse politie probeert de bendes in beeld te brengen. ‘Het klassieke probleem met stijgende fietsdiefstallen is dat het niet duidelijk is of er effectief meer fietsen worden gestolen, of er gewoon meer aangiftes zijn’, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

Om de diefstallen af te remmen, werkt de politie samen met het Mobiliteitsbedrijf van Stad Gent aan een nieuw actieplan, specifiek tegen fietsdiefstallen. ‘Zo wordt er een digitaal fietsdepot opgezet voor gevonden fietsen. Wij werken aan nieuwe initiatieven om helers aan te pakken.’

Heterdaad

Fietsdieven pakken blijft moeilijk. ‘We moeten een dief bijna op heterdaad vatten. En als we op een garagebox vol fietsen stoten, moeten we kunnen aantonen dat die gestolen zijn. Dat kan enkel als een fiets geregistreerd is’, zegt Gonzalez.

Daarom hamert de politie er op dat zoveel mogelijk mensen hun fiets laten graveren. ‘Fietsdiefstallen aanpakken begint met de inbreng van de fietseigenaars. Registraties laten ons toe om gestolen fietsen te linken aan daders. Het zou voor ons een grote hulp zijn mochten meer mensen hun fietsen laten graveren.’

‘Bovendien blijkt dat een groot deel van de fietsen die aangegeven worden als gestolen, niet op slot stonden. Daarover moeten we dus ook extra preventieve acties doen’, aldus Gonzalez.

De politie en Stad Gent hopen met extra graveeracties en een nieuw fietsplan het tij te keren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio