Belgische hoofdverzorger van BMC in opspraak

Belgische hoofdverzorger van BMC in opspraak

Viaene wordt ervan beschuldigd testosteron geleverd te hebben aan George Hincapie. Foto: blg

De Belg Freddy Viaene, momenteel hoofdverzorger bij de ploeg van wereldkampioen Philippe Gilbert BMC, wordt ervan beschuldigd het dopingproduct ­testosteron geleverd te hebben aan George Hincapie.

Die aantijging duikt op in de beëdigde verklaring van Emma O‘Reilly, toen verzorgster bij Hincapies ploeg US Postal, die opgenomen is in het USADA-rapport tegen Lance Armstrong. In de officiële versie werd voor Viaene het pseudoniem Other 11 gebruikt, maar op het internet is nu een versie opgedoken waarin Viaenes naam niet is weg geredigeerd.

‘In mei of juni van 1998 kwam Hincapie te weten dat ik naar België zou reizen en hij vroeg me een pakje op te pikken van Freddy Viane’, aldus Emma O‘Reilly. ‘Ik heb een ontmoeting met Freddy geregeld in Hotel Nazareth in Gent om het pakje op te pikken. Ik herinner me dat ik verbaasd was over hoe klein het pakje was. Ik zei dat ik het in Girona aan George zou proberen geven en het in de VS zou doen als dat niet lukte. Over de reis naar de VS zei Freddy iets als: Doe dat niet. Geef het aan George. Het is testosteron en dat wil je niet zelf transporteren. Ik vroeg Freddy waarom George testosteron zou nemen en hij legde uit dat het goed was voor lange wedstrijden en een renner genoeg energie gaf om te sprinten. Ik kan me niet herinneren dat Freddy zelf doping toediende aan renners, maar hij legde me wel uit hoe sommige producten werkten.’

BMC: ‘Niets te maken met ons’

Het pseudoniem Other 11 duikt nergens anders op in de tweehonderd pagina’s tellende samenvatting van het USADA-rapport.

Freddy Viaene was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. BMC hield het bij een korte mededeling. ‘Dit heeft niets te maken met BMC, noch met Freddy Viaene sinds hij voor BMC werkt.’

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.