Nieuwe telg ‘Big Bayou Bier’ met chili en cayenne

Brouwerij Smisje lanceert gepeperd biertje

Brouwerij Smisje lanceert gepeperd biertje

Brouwer Johan Brandt werkte anderhalf jaar aan het recept voor zijn 'Big Bayou Bier'. Foto: pdv

Mater -

Oudenaarde is een nieuw bier rijker. De ambachtelijke brouwerij Smisje in de Driesleutelstraat in Mater breidt haar gamma uit met ‘Big Bayou Bier’. Dit nieuwe bier is gebrouwen met chili- en cayennepeper. Een pittige smaak gegarandeerd.

Brouwer Johan Brandt houdt van experimenteren in zijn brouwerij Smisje. Zijn nieuwe creatie ‘Big Bayou Bier’ is beslist een buitenbeentje.

‘Het idee om een ‘Big Bayou Bier’ te brouwen, is ontstaan tijdens het feestweekend van 2012’, vertelt Johan Brandt. ‘Mijn vriend Chris Bauweraerts kwam toen op het idee om iets samen met de Big Bayou Bandits te bedenken. Deze muziekband komt jaarlijks in mijn brouwerij optreden. Na wat brainstormen over een nieuwe creatie zou het een bier met pepers worden, een bier dat momenteel niet in België te vinden is.’

Het ‘Big Bayou Bier’, dat op het etiket de ondertitel ‘Cajun Spiced’ meekrijgt, heeft een alcoholgehalte van amper vier procent en dat is precies wat Johan Brandt wilde.

‘Ik had al langer plannen om een bier met een laag alcoholpercentage te brouwen. Bier drinken en achter het stuur kruipen, gaan niet samen.

Met de steeds toenemende alcoholcontroles, ligt een toekomst open voor lage alcoholische bieren. Je zal momenteel ook maar weinig dergelijke bieren vinden. Het was veel testen en proberen om met diverse ingrediënten een nieuw recept te ontwikkelen.’

‘Simpel was de uitdaging evenwel niet. Het is geen sinecure om een bier te brouwen met toch wat smaak en dat tegelijkertijd weinig alcohol bevat. Naast water, gerstemout, roggemout, tarwemout, biergist en Belgische hop, zit in het ‘Big Bayou Bier’ ook chili- en cayennepeper. Het resultaat is een smakelijk en pittig bier.’

Open Bedrijvendag

West-Vlaming Johan Brandt startte in 1995 in Brugge met het brouwen op kleinschalige wijze.

In augustus 2008 verhuisde hij zijn brouwerij naar de voormalige limonadefabriek in de Driesleutelstraat 1 in Mater.

Zijn gamma omvat ook Smiske, Smiske Bruin, Smiske Extra en Smiske Winter.

De ambachtelijke brouwerij opent de deuren tijdens de Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober. Uiteraard vloeit dan ‘Big Bayou Bier’ door de tapkranen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio