Door nieuwe fietsenstalling is er nu plaats voor duizendtal fietsen

De Lijn neemt maandag nieuw busstation in gebruik

De Lijn neemt maandag nieuw busstation in gebruik

In het gezelschap van onder meer Vlaams minister Crevits nam het stadsbestuur een nieuw busstation in gebruik. Foto: sbr

Roeselare -

De Lijn neemt maandag een nieuw busstation in gebruik op de hoek van de Ardooise- en Beversesteenweg. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) kwam daarvoor gisteren langs en ze kon meteen ook de nieuwe fietsenstalling aan het station openen.

In Roeselare rijden elke dag twaalf streekbussen, vijf stads- en vier belbussen rond. Met de ingebruikname van het nieuwe busstation, boven de ondergrondse parking op de hoek van de Ardooise- en Beversesteenweg achter het treinstation, moeten die vanaf maandag niet alleen vlotter én dus stipter kunnen rijden, ook het comfort van de reizigers zou er daardoor op vooruit moeten gaan.

De acht perrons, overschaduwd door de volgroeide platanen die eerder al zijn aangeplant, zijn uitgerust met verlaagde boorden en begeleidingsstroken die ook minder mobiele reizigers en busgebruikers met een visuele beperking ten goede komen.

Elektronische borden geven duidelijke informatie over de aankomst- en vertrektijden.

Om de doorstroming van de bussen te verbeteren, zijn op de hoek van de Ardooise- en Beversteenweg verkeerslichten geplaatst die het bus- en autoverkeer scheiden. Onder het viaduct van de Ardooisesteenweg komt er nog een aparte busbaan.

Meer fietsen

Tegelijk met het busstation is ook een bijkomende fietsenstalling onder het viaduct van de Ardooisesteenweg in gebruik genomen. Die biedt, bovenop de 700 fietsplaatsen onder het viaduct van de Sint-Amandsstraat, plaats aan 300 fietsen.

De nieuwe stalling telt twee verdiepingen. De eerste verdieping is bereikbaar via een hellend vlak langs de kant van het Stationsplein.

Ondergrondse parking

Minder goed nieuws is er over de ondergrondse parking aan het station. De bouw loopt vertraging op, waardoor de automobilisten de parking pas in maart volgend jaar in gebruik zullen kunnen nemen. Dat is een tegenvaller. Daarom moest het stadsbestuur in extremis opnieuw met het gemeenschapsonderwijs aan tafel gaan zitten voor een verlenging van de huur van de Moermanparking in de Sint-Amandsstraat.

Parkeertarieven ongewijzigd

‘We zijn tot een akkoord gekomen om de parking tot eind maart te huren, zij het tegen een hogere maandelijkse huurprijs’, legt schepen van Financiën Henk Kindt (SP.A) uit.

‘Die verhoging is een compensatie omdat het gemeenschapsonderwijs nu de parking niet onmiddellijk kan verkopen. Toch sparen we geld uit omdat de NMBS geen aanspraak meer maakt op een deel van het parkeergeld. De parkeertarieven blijven in elk geval ongewijzigd.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio