Vlaams Belang trekt anti-Europese kaart

BRUSSEL -

Vlaams Belang keert zich af van Europa en de euro en zal van haar anti-Europese visie een strijdpunt maken in de komende verkiezingscampagne. Dat heeft de partij gezegd op een bijeenkomst die ironisch het etiket 'Europafeest' kreeg. Opvallende gast was de Franse Marion Le Pen, de kleindochter van de beruchte rechtse politicus Jean-Marie Le Pen.

Het Europafeest ging zondag door in het recreatiedomein De Schorre in Boom, er kwamen volgens de organisatie 2.000 bezoekers opdagen. Zij konden genieten van randanimatie en hapjes uit verschillende Europese regio's, terwijl het politieke luik bestond uit de voorstelling van verschillende visieteksten en boeken en een slotmeeting met Marion Le Pen.

Vlaams Belang bouwt momenteel mee aan een samenwerking tussen eurokritische en nationalistische of regionalistische partijen uit verschillende landen. Op het Europafeest waren dan ook delegaties van bijvoorbeeld het Franse Front National en het Italiaanse Lega Nord aanwezig. Er werd ook een nieuwe rechtse Europese jongerenorganisatie boven de doopvont gehouden (YEAH oftewel Young European Alliance for Hope), waar naast de Vlaams Belang Jongeren ook alvast een Franse, Oostenrijkse en Zweedse vereniging deel van uitmaken.

Verder werden onder meer het 'Europa-manifest' van VB-voorzitter Gerolf Annemans en het boek 'Binnen zonder Bellen' van Europarlementslid Philip Claeys aan het grote publiek voorgesteld. 'Wij zijn anti-EU maar pro-Europa', verduidelijkte Annemans. 'Wij willen dat de EU terugkeert op haar stappen en dat de landen van Europa gaan samenwerken vanuit hun eigenheid en vrije wil.' In dat laatste opzicht gaat Vlaams Belang voor een confederaal model waarbij 'een soepel verdragsrecht in de plaats komt van een logge en centralistische EU-bureaucratie'. Een onafhankelijk Vlaanderen zou daarbij een voortrekkersrol kunnen spelen via een sterk confederaal verband met Nederland.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees