SIM-route herdoopt tiende plek in Sint-Amands

Peterplein maakt dorp nog poëtischer

Peterplein maakt dorp nog poëtischer

Peter Holvoet-Hanssen (tweede van links) is blij met 'zijn' plein. Foto: gdb

Sint-Amands -

Peter Holvoet-Hanssen kreeg een plein in Sint-Amands. Het is de tiende keer dat Franske Comhaire en Simon Ielegems een steeg of plein in Klein-Brabant een naam geven. Ze doen dat binnen de SIM-route (Schelde Internationale Muziekstroom).

De voorbije negen jaar waren het steeds muzikanten die werden geëerd. Van Rocco Granata tot Walter Boeykens, van Arno tot Toots Thielemans, van Dana Winner tot Roland, De Nieuwe Snaar, Wannes Van de velde en Walter De Buck. Op elke plaats wordt een pleintje of steeg herdoopt en wordt een kunstwerk opgehangen dat aan de artiest doet denken, hem soms ook afbeeldt.

Peter Holvoet-Hanssen was de Antwerpse stadsdichter 2011-2012, maar noemde zich toen steevast Stadspeter in plaats van stadsdichter. Zijn band met de Schelde is groot en dat is een van de redenen waarom hij door Franske en Simon werd gekozen om deel uit de maken van de SIM-route.

‘We staan hier op een plein dat op drie plaatsen verankerd is’, zei Simon Ielegems. Dit pleintje ligt mooi tussen de bibliotheek, het Verhaerenmuseum en het dorpshuis. Een mooie plaats om voortaan het Pieterplein te heten.’

Woord en water

Francis Peeters bracht voor het gezelschap zijn gedicht De Scheldegodin waarna schepen Els De Smedt (CD&V) de loftrompet stak over tien jaar SIM-route. ‘Sint-Amands straalt charme uit en is een ideale thuis voor poëzie, wij zijn het dorp van woord en water’, zei De Smedt. ‘Je wordt in Sint-Amands willens nietes geconfronteerd met poëzie en daar draagt ook de SIM-route toe bij. We mogen fier zijn op ons dorp en Franske en Simon geven ons een extra reden om dat van de daken te schreeuwen.’

Flor Vandekerckhove van het Vrijde Visserijblad gaf zijn visie op wat poëzie is, Don Fabulist bracht in het Bargoens hulde aan Holvoet-Hanssen.

‘Ik denk nog steeds dat het een administratieve vergissing is dat er nu een plein naar mij is genoemd’, zegt Holvoet-Hanssen. ‘Het is tenslotte een beetje als bij leven gecremeerd worden. Maar ik zal Sint-Amands en de mensen die hier wonen zeker beter leren kennen, jullie zijn hier nog niet van me af. Ik geef een gratis voordracht in de bibliotheek. Laat dit plein ook een peter van de poëzie zijn. We kunnen hier vertellingen organiseren, de kinderen bij taal betrekken.’

In het muurkastje dat deel uitmaakt van het kunstwerk, hangt nu nog een gedicht van Slauerhoff. Bedoeling is dat daar het Scheldegedicht van Peter Holvoet-Hanssen komt. ‘Dat zal klaar zijn tegen Gedichtendag’, zegt de schrijver. De avond werd een feest met muziek van Les Musicaux en Bruno Deneckere.

Franske Comhaire en Simon Ielegems werken ondertussen aan een folder om de SIM-route voor te stellen. Je kunt die route volgen van aan de Steenovens in Sint-Amands tot aan De Notelaer in Hingene.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio