Geen Saturn, wel derde MediaMarkt

Groen licht voor terras op luifel Korenmarkt

GENT -

Op de luifel van de Hema op de Korenmarkt opent volgend jaar een terras. De galerij naast de Hema aan de kant van de Donkersteeg wordt dichtgebouwd, zodat het straatje er smaller wordt. Er komt geen Saturn in het project Korenmarkt, wel een derde vestiging in Gent van MediaMarkt.

Het voormalige Sarmacomplex aan de Korenmarkt wordt grondig verbouwd door de internationale vastgoedgroep Redevco. De werken verlopen volgens planning en tegen Pasen volgend jaar moet het nieuwe complex volledig klaar zijn.

In het complex was de opening van Saturn, een elektronicasupermarkt gepland. Die maakt, net als MediaMarkt, deel uit van de Media-Saturn Holding, onderdeel van de internationale Metro Group. Saturn zou er een oppervlakte van 5.500 vierkante meter innemen. De Media-Saturn Holding besloot de Belgische vestigingen van Saturn te sluiten.

Overdekte galerij

‘Er komt een MediaMarkt in de plaats’, zegt Filip De Bois van Redevco. MediaMarkt heeft al twee vestigingen in Gent. In 2005 streek MediaMarkt neer in Oostakker. Vorig jaar opende het een vestiging aan de Oudenaardsesteenweg in Zwijnaarde, de vijftiende in België. Volgen De Bois is die derde Gentse vestiging ‘complementair’ aan de twee andere MediaMarkten.

In het gebouw aan de Korenmarkt openden in augustus de winkels Blokker en Casa. Damass en Ici Paris XL keren in maart van volgend jaar terug. Met de Nederlandse warenhuisketen Hema bereikte Redevco een akkoord over een uitbreiding. Hema zal de overdekte galerij, naast haar vestiging aan de kant van de Donkersteeg, innemen. De winkel breidt uit.

Vuile hoek

‘Het was daar een vuile hoek. Op die manier krijgt die ruimte een betere bestemming’, zegt de Bois. Door die ingreep zal de Donkersteeg van uitzicht veranderen.

Appartementen

Op de luifel boven de ingang van de Hema, met op de achtergrond de namaak-historische gevels, zal vanaf het voorjaar een terras worden geëxploiteerd. In de jaren zestig had de Sarma er ook al een terras.

‘De Hema zal zijn winkel vernieuwen en herinrichten’, zegt De Bois. De fitnesszaak Basic Fit blijft op de derde verdieping van het gebouw. Aan de kant van de Hoogpoort zal Redevco vijf appartementen verhuren.

Het gemengde project met detailhandel, vrijetijdsproducten, horeca, kantoren en woningen tussen de Hoogpoort, Korenmarkt en Donkersteeg kwam er niet zonder slag of stoot.

Redevco wilde het half leegstaande complex valoriseren en verbouwen tot een hedendaags winkel-, kantoor- en wooncomplex.

Twee bouwaanvragen

Tegen een eerste bouwaanvraag diende een actiecomité van bewoners en handelaars bezwaren in. Ze protesteerden vooral tegen de laad- en loskade en de toeleveringsscenario’s. Ze haalden hun slag thuis, want een eerste bouwaanvraag werd afgewezen. Redevco paste de plannen aan, sleutelde aan de laad- en loskade, bewaarde een kelder en spreidde de toeleveringen over diverse straten. Voor haar tweede aanvraag kreeg de groep een vergunning.

Redevco is een internationale vastgoedgroep en de vierde speler op de Belgische markt.

Veldstraat

Redevco is stevig ingeplant in Gent en bezit diverse panden in de Veldstraat, zoals Inno en Fnac. Zowel met Inno als Fnac werd vorig jaar een langlopend nieuw huurcontract afgesloten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio