Speaker's Corner buigt zich over bomen op de Korenmarkt

GENT - De discussie over het al dan niet plaatsen van bomen op de Gentse Korenmarkt, wordt zondag 6 oktober nog eens overgedaan tijdens de maandelijkse Speaker's Corner, het debat-initiatief van oud-schepen Guy Reynebeau en acteur Daan Hugaert aan de stadshal. Een digitale petitie voor bomen verzamelde ondertussen meer dan vierduizend handtekeningen.

De gasten op de Speaker's Corner zondag zijn architect Paul Robbrecht, die met Hilde Daem en Marie-Jose Van Hee de Korenmarkt ontwierp, en Alain De Grijze, de uitbater van restaurant Faits Divers op de Korenmarkt.

De discussie over het nood aan groen op het net aangelegde plein in het centrum van Gent liep de laatste maanden opnieuw hoog op. Stad Gent besliste twee weken geleden een reeks voorstellen te laten maken om bomen in te planten op de ‘kale’ Korenmarkt.

Overhaast

Tegen de zin van SP.A, die pleit om ‘op andere plaatsen in het centrum’ groen te realiseren. 'Laat ons geen overhaaste beslissingen nemen. We mogen ons niet fixeren op een symbooldiscussie over een plein dat nog niet eens afgewerkt is', klonk het tijdens de laatste commissie Openbare Werken.

Ook architect Paul Robbrecht gaf al aan liever geen bomen op het plein te zien. 'Dat plein is nog niet af. Heb wat geduld, net zoals we dat hebben gevraagd voor de stadshal. Zonder het te willen vergelijken, maar je hoort toch niemand vragen om op het Sint Marcoplein in Venetië of het Piazza del Campo in Siena bomen te plaatsen', verklaarde hij onlangs in De Gentenaar.

Gezellig

Alain De Grijze van restaurant Faits Divers ziet bomen wel helemaal zitten. 'Dit is onze redding. Van de Korenmarkt-charme bleef nog weinig over na de heraanleg', verklaarde hij onlangs in Het Laatste Nieuws.

'We kunnen niet concurreren met de gezellige Gras- en Korenlei. Je merkt het ook aan de klanten: we krijgen er tot 25% minder over de vloer. Dat heeft veel te maken met dit plein: het is niet aantrekkelijk. Dat er nu toch groen kan komen, is fantastisch nieuws.'

Initiatiefnemer Guy Reynebeau roept mensen op zondag 6 oktober hun eigen inzichten over groen op de Korenmarkt te komen delen aan de stadshal. 'Het is niet de bedoeling om één klok te laten luiden. We willen verschillende meningen aan bod laten komen.'

Petitie

Dat de discussie erg leeft bij de Gentenaars bleek de voorbije weken al. Een petitie op internet waarin geëist wordt dat er bomen geplant worden op de Korenmarkt, werd twee weken geleden  gelanceerd en ondertussen ondertekend door vierduizend mensen.

'Vele Gentenaars willen meer groen in onze stad, het minste wat er kan gedaan worden, is een paar bomen zetten waar er meer dan genoeg plaats is: de pleinen van de stad. Laten we beginnen met de Korenmarkt', klinkt het in de petitie.

De petitie werd ondertussen ondertekend door 4.188 mensen.

Speaker's Corner, zondag 6 oktober, om 11u aan de green voor het Belfort Stadscafé.
(Als het regent, verhuist de Speaker's Corner naar de stadshal)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio