Gezondheidsredenen dwingen eigenaar om zaak te sluiten

Platenzaak Record Collector sluit deuren na 35 jaar

Platenzaak Record Collector sluit deuren na 35 jaar

Antoine Dhoey (links) van ‘Record Collector’ stopt met zijn platenwinkel en geeft de zaak door aan Michel Petit voor zijn ‘The Rocking Bull’. Foto: was

Antwerpen -

Van heinde en verre kwamen muziekliefhebbers naar de ‘Record Collector’ in de Lange Koepoortstraat. Maar na meer dan 30 jaar is het wel geweest. ‘Mijn gezondheid wil niet meer mee, dus was het tijd om ermee te stoppen’, zegt zaakvoerder Antoine Dhoey. Maar opvolging is verzekerd. Nieuwe platenzaak ‘The Rocking Bull’ opent zaterdag de deuren.

In alle stilte en met spijt in het hart trok Antoine Dhoey (67) de deur van de Record Collector op 31 augustus dicht. Sindsdien staat menig muziekliefhebber met grote vraagtekens voor de ooit legendarische platenzaak in de Lange Koepoortstraat. De Record Collector was the place to be voor wie op zoek was naar tweedehands cd’s en lp’s van fifties, sixties, soul, jazz, r&b, funky en progressieve muziek. Geen commerciële dingen, Antoine ging eigenhandig op zoek naar de pareltjes die hij in zijn winkel aanbood. ‘De mensen kwamen van overal’, vertelt hij. ‘Zeven dagen op zeven was ik ermee bezig.’

Crisis overleefd

De eerste zeventien jaar zat hij in een kleinere winkel op de Minderbroersrui, nog eens evenveel jaar sleet hij in het grotere pand aan de Koepoortstraat. Maar een paar jaar geleden sloeg het noodlot toe, toen er kanker bij Dhoey werd vastgesteld.

‘Ik heb mij daar doorgeslagen, maar het is nooit meer hetzelfde geweest. Mijn vrouw werkte ook in de winkel en sukkelt ook met haar gezondheid. Ik heb daarom beslist met pensioen te gaan. Anders zou ik doorgaan tot ik erbij neerval’, zegt Dhoey.

Nochtans gingen de zaken nog altijd heel goed bij de Record Collector. ‘Er is helemaal geen sprake van een faillissement ofzo. Ik had zoveel ervaring dat ik moeilijke tijden vaak zag aankomen. Doordat ik altijd heel specifieke dingen ben blijven verkopen en zo’n grote stock had, heb ik elke crisis overleefd.’

Iron Maiden-bier

Het huurcontract van het pand is intussen al overgedragen. De nieuwe uitbater Michel Petit is naarstig bezig het pand op te frissen. Een beetje verder in de straat had hij drie jaar lang platenzaak ‘De Dansende Koe’.

‘Het goede nieuws is dat het een platenwinkel blijft. Maar wel met een mix van tweedehands, nieuwe dingen en veel merchandising. Rock, blues, hardrock. Alles wat ballen heeft en een gitaar’, lacht Petit. En opmerkelijk: je kan er ook iets drinken. ‘Het is echt de bedoeling om hier wat te komen ‘chillen’. We bieden ‘Iron Maiden’-bier en ‘Slayer’-wijn aan. Dat zijn dingen die echt bestaan. Nu zaterdag hopen we te openen.’ En Antoine? Die blijft gewoon plaatjes zoeken. ‘Ik geraak niet uit die wereld. Ik sta nog op beurzen en op allerlei evenementen.’ Mogelijk krijgt een deel van de stock van Antoine nog een plaatsje in de nieuwe zaak.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio