‘Wettelijke pensioenleeftijd niet meteen optrekken’

‘Wettelijke pensioenleeftijd niet meteen optrekken’

Alexander De Croo (archieffoto) Foto: BELGA

De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar en ik denk niet dat we die op korte termijn moeten optrekken. Dat verklaarde minister Alexander De Croo (Open VLD), onder meer bevoegd voor Pensioenen, op een debat van Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) in Gent.

‘Wel moeten vijftigers en zestigers solidair zijn’, verklaarde hij. ‘Iedereen moet een inspanning doen om een paar jaar langer te werken.’

De Croo zegt dat de regering maatregelen moet nemen zodat mensen ‘goesting krijgen’ om langer te werken, en denkt daarbij aan het geven van verantwoordelijkheid, het voorzien van flexibiliteit, een ‘deftig’ netto-inkomen waarborgen, sociaal respect geven, enzovoort. ‘Er zijn zoveel mensen die verplicht worden om op brugpensioen te gaan en daarna beseffen dat ze een deel van hun leven kwijt zijn’.

In de discussie over brugpensioen op 52 voor Ford Genk-werknemers, waarvan De Croo vindt dat ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag een betere omschrijving is in plaats van brugpensioen’, merkt de minister op dat het ‘onrechtvaardig’ is dat die pensioenrechten blijven opbouwen zoals iemand die blijft werken.

‘Wij lagen niet wakker van ons pensioen’

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vroeg zich af waarom jonge mensen zich zorgen maken over een probleem ‘dat zich ten vroegste over 35 jaar zal stellen’. ‘Toen ik zo oud was als jullie bedroeg het overheidstekort 145 procent en kampten we met de grootste oliecrisis ooit. Wij lagen niet wakker van ons pensioen dat evenmin gegarandeerd werd. Het is aan u om er iets van te maken, maar niet om er u zorgen over te maken.’

Net als tijdens het college van premier Elio Di Rupo dinsdagvoormiddag, liep de grote aula in het Universitair Forum (UFO) dinsdagavond opnieuw vol. Het kernkabinet heeft er zelfs de begrotingsdiscussie voor onderbroken, aldus moderator/politicoloog Dave Sinardet (UA/VUB). Uit het debat, waaraan verder ook nog Stefaan Van Hecke (Groen), Tom De Meester (PVDA), Steven Vandeput (N-VA), staatssecretaris John Crombez (SP.A) en professor Marc De Vos (UGent/VUB) deelnamen, bleek dat studenten onder meer nog wakker liggen van het Duitse systeem van ‘mini-job’ en de gas-boetes.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees