Worden er in jouw gemeente nieuwe fietspaden aangelegd tegen 2015?

Worden er in jouw gemeente nieuwe fietspaden aangelegd tegen 2015?

Links op de fiets: Vlaams minister van Mobilteit en Openbare Werken Hilde Crevits Foto: BELGA

De Vlaamse overheid zal tot en met 2015 minstens 300 miljoen euro investeren in nieuwe of vernieuwde fietspaden. Het geld gaat naar 516 projecten. Een van de blikvangers is de aanleg van de fietsbrug over de Brusselse Ring aan Zaventem-Machelen. De fietsbrug vormt het sluitstuk van de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel.

Bekijk hier de projecten die in jouw gemeente gepland zijn

Hoe is het gesteld met de fietspaden in jouw gemeente? Herlees ons groot fietspadenrapport.

Ruim de helft van de verplaatsingen van de Vlamingen blijft binnen de fietsbare afstand van vijf kilometer. En hoewel het fietsgebruik heel lichtjes stijgt (van 11,9 procent naar 12,7 procent) blijft er volgens Vlaams minister van Mobilteit en Openbare Werken Hilde Crevits een groot potentieel voor extra fietsverplaatsingen.

Om meer mensen op de fiets te krijgen, zijn er veilige, comfortabele en goed op mekaar aansluitende fietspaden nodig. Daarom rolde de Vlaamse regering in 2010 voor het eerst een ambitieus meerjarenprogramma uit, het Integraal FietsInvesteringsprogramma (IFI). Doel was om tegen het einde van de legislatuur (2014) 1.750 km fietspaden aan te leggen of te vernieuwen. Dat doel zal volgens minister Crevits ook gehaald worden, onder meer dankzij de 100 miljoen euro aan investeringen per jaar.

516 projecten

Intussen ligt er een tweede meerjarenprogramma op tafel voor de periode 2013-2015. Alles samen gaat het om 516 projecten, goed voor een investering van 300 miljoen euro. Er wordt niet alleen geïnvesteerd in nieuwe fietspaden en fietssnelwegen (snelle fietsverbindingen tussen steden), maar ook in het wegwerken van ontbrekende schakels, bijvoorbeeld door de aanleg van fietsbruggen of tunnels.

“Er wordt vaak alleen gekeken naar de gerealiseerde kilometers, maar soms boek je ook veel veiligheidswinst door de aanleg van een brug of een tunnel. Dat zijn vaak dure, maar wel noodzakelijke projecten”, aldus minister Crevits.

Fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen

Wat de fietssnelwegen betreft, wordt onder meer verder geïnvesteerd in de fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen, met name in het stuk tussen Beveren en Antwerpen. De bestaande fietssnelweg tussen Leuven en Brussel (langs de HST-lijn) wordt dan weer vervolledigd met een fietsersbrug over de Brusselse Ring. Er komt ook een alternatief fietspad langs de E40 tussen Leuven en Brussel, met name tussen de Naamsesteenweg (N251) en de Waversebaan.

Bij nieuwe weg- of tramprojecten zal er ook automatisch rekening gehouden met de fietsgebruikers. Dat gebeurt via de zogenaamde fietstoets. Crevits verwijst naar de aanleg van de nieuwe A11 tussen Brugge en Knokke-Heist. Die bouw zal gepaard gaan met de aanleg van vrijliggende fietspaden, fietsbruggen en fietstunnels langs of in de buurt van het traject.

Er wordt ook geïnvesteerd in het comfort van de fietspaden zelf. Er bestaat al een vlakheidsnorm bij de aanleg van nieuwe fietspaden. Maar volgens minister Crevits beantwoorden nog niet alle nieuwe fietspaden aan de opgelegde kwaliteitseisen. Om de vlakheid van de fietspaden in de toekomst beter te meten, werd een ‘fietspadprofilometer’ aangekocht. Dat toestel, dat gebruikmaakt van lasertechnologie, kan helpen bij het naleven van de normen rond vlakheid.

Overzicht van alle investeringen per gemeente

In onderstaande lijst kan je opzoeken welke projecten er gepland zijn in jouw gemeente. Indien je gemeente niet terug te vinden is in de lijst zijn er geen nieuwe investeringen voorzien.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees