Kind & Gezin stelt onthaalouders gerust

Kind & Gezin stelt onthaalouders gerust

Foto: Marco Okhuizen

Kind & Gezin wil de ongerustheid wegnemen die bij sommige zelfstandige onthaalouders bestaat over het nieuwe Vlaamse kinderopvangdecreet, zo stelt leidend ambtenaar Katrien Verhegge. De organisatie pleit ook voor een beter statuut voor de onthaalouders.

Het nieuwe decreet introduceert een aantal nieuwe regels, en die maken sommige onthaalouders ongerust. Ze zullen immers geconfronteerd worden met nieuwe vergunningsvoorwaarden en verplichtingen. ‘Elke verandering roept ongerustheid op, maar wij gaan daar naar luisteren’, zegt Verhegge woensdag in de marge van een panelgesprek met ouders in een groepsopvang in Ternat.

Vandaag zijn er onthaalouders die zelfstandig werken, terwijl anderen voor diensten werken en dus in een groter geheel terechtkomen. ‘We groeien naar één visie en concept van gezinsopvang. Dat betekent dat de twee naar elkaar toe moeten groeien, maar we gaan niets van vandaag op morgen invoeren’, aldus Verhegge, die het heeft over ‘zeer belangrijke overgangsmaatregelen.’

Statuut onthaalouders

Verhegge vindt dat tegenover de gevraagde professionalisering een volwaardig statuut mag staan. De discussie over het statuut van onthaalouders sleept echter al jaren aan wegens het prijskaartje, maar ook omdat het een kwestie is waarbij zowel de Vlaamse als de federale regering betrokken is. Volgens de woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen lopen de gesprekken nog steeds.

De Gezinsbond, ook aanwezig bij het debat, stelt vast dat het aantal onthaalouders sterk daalt. Dat heeft volgens Lutgard Vrints van de studiedienst van de Gezinsbond te maken met het feit dat veel oudere onthaalouders er de brui aan geven, terwijl jonge mensen dan weer vaststellen dat je er niet van kan leven.

Felicitaties voor kinderopvangbeleid

Minister Vandeurzen en de Vlaamse regering krijgen voor het kinderopvangbeleid wel felicitaties van de Gezinsbond. ‘Er is een stap vooruit gezet, want we kregen beloftes op vlak van aanbod en kwaliteit voor elk gezin. Wij zijn blij met de hervorming, zegt Vrints. Wel vindt de Gezinsbond dat er nog problemen zijn met de betaalbaarheid. Het systeem van de inkomensgerelateerde kinderopvang (IKG), waarbij de ouders volgens hun inkomen betalen voor opvang, moet uitgebreid worden naar alle opvang. ‘Maar we beseffen dat dat veel geld kost.

Draagkracht

Verder zal in de toekomst ook de ‘draagkracht’ van de onthaalouders bekeken worden. Dat wil zeggen dat een instantie zal onderzoeken hoeveel kindjes een onthaalouder ‘aankan’, rekening houdend met bijvoorbeeld de infrastructuur. ‘Het wordt een soort intake-gesprek, zoals je ook een inschatting doet van sollicitaties’, stelt Verhegge. Vandaag zouden sommige zelfstandige onthaalouders immers geneigd kunnen zijn om meer kinderen aan te nemen dan ze aankunnen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees