Wielertoerist twee dagen na ongeval bezweken

TIELT / TORHOUT -

Jef Vandendriessche, de wielertoerist die sinds maandag kritiek was nadat hij tegen het open portier van een wagen knalde in Koekelare, is gisteravond overleden. De man raakte bekend toen hij enkele jaren geleden meedeed aan het programma Voorbij De Grens.

Jef Vandendriessche (63, foto) uit Torhout vocht twee dagen voor zijn leven in een Brugs ziekenhuis. Gisteravond werden de machines stilgelegd. Met zijn kinderen en enkele kleinkinderen om zich heen is Jef rond 17 uur overleden. ‘We kregen de tijd om afscheid te nemen’, zegt dochter Sylvie. ‘De drie kleinste kleinkinderen bleven thuis omdat ze daar nog te jong voor waren. Maar de rest van de familie heeft hem nog even kunnen groeten. We waren aanwezig toen hij stierf. Hij zou het zo gewild hebben.’

Jef Vandendriessche maakte maandagmiddag een tocht met zijn koersfiets. Toen in de Sterrestraat in Koekelare het portier van een geparkeerde wagen plots geopend werd, kon hij een aanrijding niet meer vermijden. Hij kwam lelijk ten val en verloor enorm veel bloed. Hij kon nog gereanimeerd worden, maar verloor uiteindelijk in het ziekenhuis de strijd.

‘Dubbel gevoel’

‘Ik weet niet goed of ik die vrouw iets kwalijk neem’, reageert dochter Sylvie. ‘Ik weet wel dat zij dat ook nooit gewild heeft. Maar als ze iets voorzichtiger was geweest of had gekeken, dan was papa hier wel nog geweest. Dus het is een enorm dubbel gevoel.’

Jef woonde zijn hele leven in Tielt. Zo'n vier jaar geleden verhuisde hij echter naar Torhout en ging daar bij zijn vriendin Marie-Rose wonen. Hij laat twee dochters, een stiefdochter en -zoon en vijf kleinkinderen na.

De man werd enkele jaren geleden bekend toen hij deelnam aan Voorbij De Grens, een tv-programma waarin mensen met een handicap drie weken door Nicaragua trokken. Jef was doof en kwam na het programma als een Bekende Vlaming terug naar huis. ‘Zelfs in Amerika herkenden landgenoten papa’, zegt Sylvie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio