Stad gaat investeren in de loods in plaats van af te breken

Afgedankte loods wordt ontmoetingsruimte

Afgedankte loods wordt ontmoetingsruimte

Deze verlaten loods wordt de nieuwe ontmoetingsplek voor de buurtbewoners. Foto: ddl

VILVOORDE -

De loods in de Marie Joséwijk wordt omgeturnd tot een plek waar ateliers, vergaderingen en workshops worden gehouden. In eerste instantie werd de loods aangekochtom ze af te breken en er een bouwproject te realiseren. Maar dat is niet meer aan de orde.

De inwoners van wijk ’t Broek krijgen binnenkort hun eigen ontmoetingsruimte in een leegstaande loods in de Marie Joséwijk. In eerste instantie was het de bedoeling om de loods af te breken en er woningen te realiseren. Maar dat plan is ondertussen gewijzigd. De leegstaande loods zal omgevormd worden tot een ontmoetingsplek waar het barst van de activiteiten en kan blijven bestaan temidden van het nieuwe woonproject in de buurt.

Investeringen

De stad is van plan om enkele investeringen te doen in de loods en dat zorgt ervoor dat de oorspronkelijk plannen moeten aangepast worden. ‘We hadden de loods aangekocht om er woningen te realiseren’, zegt schepen van Cultuur Johan Serkeyn. ‘Maar nu werd besloten om de loods op te knappen. We gaan er onder meer het sanitair een beurt geven en voor verwarming zorgen. Het zou zonde zijn om de hangar na al die investeringen weer af te breken. Daarom hebben we de bouwplannen licht aangepast, zodat de loods toch kan blijven staan en dienst doen als ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners. Deze aanpassing heeft verder geen gevolgen voor de bouwprojecten in de wijk.’

In de oude loods zullen onder meer lessen van Circusschool Circolito doorgaan. Zo krijgt de Zennestad meteen haar eerste circusschool. Circolito, die haar vestiging heeft in Mechelen, zal vanaf de herfstvakantie enkele dolle lessen organiseren voor de jongeren uit de buurt. Maar de loods kan nog heel wat extra functies krijgen.

‘Dit initiatief komt er nadat enkele studenten in het kader van hun masteropdracht een onderzoek uitvoerden in de wijk. Zij gingen er tijdens de zomer na welke activiteiten de wijkbewoners wel zouden appreciëren. Daaruit bleek dat de bewoners maar wat graag samen aan de slag wilden om wat aan auto's te prutsen, deel te nemen aan workshops allerhande of samen activiteiten te organiseren. Daar hebben we als stad op ingespeeld en daarom hebben we de loods in de Marie Joséwijk opgekocht. Die loods kan dienst doen als ontmoetingsplek en is ruim genoeg om er activiteiten te organiseren. Nu worden er vergaderingen en een pannenkoekenslag gehouden.’

Circuslessen

‘Er zal ook geknutseld worden voor carnaval en vanaf de herfstvakantie organiseren we wekelijks circuslessen. Dat werd besloten nadat Circusschool Circolito hier in de wijk wat demonstraties kwam geven. De kinderen uit de buurt waren enthousiast. De lessen, die allicht op zaterdagochtend zullen doorgaan, omvatten in de eerste fase vooral de basisprincipes en grondoefeningen. We onderzoeken of we op termijn een trapeze in de hangar kunnen hangen.’ Ook (W)armkracht wil meestappen in het project en plant een speelotheek onder te brengen in de loods. Daar kunnen de kinderen dan speelgoed en materiaal ontlenen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio