CD&V schiet btw-verlaging op elektriciteit af

CD&V schiet btw-verlaging op elektriciteit af

Foto: Photo News

In de zoektocht naar maatregelen om de economie te stimuleren, kwam vicepremier Vande Lanotte met het idee om een btw-verlaging in te voeren voor elektriciteit: van 21 naar 6 procent. Dat komt de koopkracht ten goede, remt de inflatie, en drukt zo de lonen, luidt de redenering. 'Een gat voor de staatskas', veegt vicepremier De Crem (CD&V) het voorstel van tafel.

Eerst wilde Vande Lanotte (SP.A) de btw te verlagen op elektriciteit én gas. Maar daar hing een prijskaartje aan vast van 100 miljoen euro. Bovendien zou dan ook een btw-verlaging op stookolie moeten worden toegekend, waardoor de kosten helemaal uit de pan zouden swingen. Daarom wordt de reikwijdte beperkt tot elektriciteit. 'Iedereen gebruikt elektriciteit', klinkt het in regeringskringen.

De kostprijs van een btw-verlaging voor elektriciteit wordt geraamd op 56 miljoen euro. Vande Lanotte trekt binnen het kernkabinet alle registers open om aan te tonen dat de terugverdieneffecten groot zijn. 'Het gaat om een maatregel met een beperkte kostprijs maar met een grote impact', luidt het socialistische mantra. 'De impact zou vergelijkbaar zijn met een lastenverlaging van 500 miljoen euro. Er is een impact op de koopkracht, de concurrentiekracht en de werkgelegenheid.'

Lastenverlaging

Ook PS-minister Laurette Onckelinx en de andere regeringspartijen zien wel wat in het voorstel. Maar De Crem niet. 'Een btw-verlaging slaat natuurlijk een gat in de staatskas. Ik geloof persoonlijk niet in terugverdieneffecten. Dat is een truc van paars die we nadien dubbel en dik hebben moeten terugbetalen.'

'Wij pleiten voor een echte lastenverlaging, een loonkostlastenverlaging voor bedrijven zodat werkgevers effectief de mogelijkheid hebben om ook laaggeschoolde krachten in dienst te nemen.' Daarmee kiest De Crem resoluut voor een andere oplossing dan SP.A. 

Voor de financiering van het relanceplan wordt gelonkt naar de extra inkomsten uit de fiscale regularisatie. Die zal dit jaar ruim 300 miljoen euro meer opbrengen dan verwacht. Door een deel van die inkomsten in 2014 te boeken, kan het plan gefinancierd worden.

Corrigeer

MEER NIEUWS