Noorse tv zendt liveverslag uit van... wereldrecordpoging breien

Noorse tv zendt liveverslag uit van... wereldrecordpoging breien

Foto: ss

‘Slow tv’ is populair in Noorwegen, zo populair zelfs dat het Noorse televisienetwerk NRK op vrijdag 1 november - in prime time - een meer dan vijf uur durende live-uitzending zal wijden aan een wereldrecordpoging breien.

Noorse breifanaten en wolliefhebbers kijken er al weken naar uit. Op vrijdag 1 november zal het land proberen om het wereldrecord breien naar Scandinavië te halen. Momenteel is dat record, dat op 4 uur en 51 minuten breien staat, nog in handen van Australië.

Hoe gaat het in zijn werk? Terwijl één iemand het schaap aan het scheren is, moet een team van zeven anderen de wol zo snel mogelijk spinnen en breien. En dat vijf uur lang, als alles goed gaat.

Televisienetwerk NRK is niet aan zijn proefstuk toe met dit staaltje ‘slow tv’. In februari was er twaalf uur aan een stuk een smeulend vuurtje te zien en twee jaar geleden kon je als kijker zelfs 5,5 dagen ‘meevaren’ met een cruiseschip.

Dat alles bewijst de stijgende populariteit van ‘slow tv’ in het Scandinavische land. Veel Noren zijn er trots op dat ze ‘saai en gewoontjes’ zijn en zien in de onthaastingstelevisie een soort aanklacht tegen het gehaaste moderne leven. ‘Dergelijke uitzendingen halen altijd erg goede kijkcijfers’, aldus Kristian Elster van NRK.

Corrigeer

MEER NIEUWS