Vereniging steunt schapenhouders

Schaap in plaats van grasmaaier

Schaap in plaats van grasmaaier

Guido Vyncke ziet het goed zitten om zijn schapen uit te lenen. Foto: kvi

Tielt -

De grasmachine vervangen voor een schaap om het gras kort te houden. Dat is een Europees concept dat de vzw Vlaamse schapenhouderij in de streek rond Tielt wil promoten als steun aan de sector. Schapenhouder Guido Vincke uit Tielt is enthousiast.

Eigenlijk gaat het om een Europees project om de schapenhouderij te ondersteunen en te promoten. Particulieren kunnen een schaap lenen tussen april en november terwijl de schapenhouder zich dan tijdens de winterperiode en de lammetjesperiode over zijn dieren ontfermt.

Guido Vincke is één van de schapenhouders die mee doet. Hij hoopt dat zijn schapen een sappig stukje gras zullen krijgen tijdens de zomermaanden. ‘Ik heb ruimte genoeg voor mijn schapen maar ik hoop door mijn deelname het milieu een handje te helpen.’

Vijftien schapen

Ongeveer vijftien jaar geleden kocht Guido Vincke zijn eerste schaap. ‘Ik wist toen nog niet heel veel van schapen en het viel me plots op dat mijn schaap geen tanden had’, zegt Vincke. ‘Gezinnen met kinderen moeten dus niet bang zijn: echt bijten kan een schaap niet.’

Intussen heeft de schapenliefhebber liefst vijftien schapen. Door zich in te schrijven voor het project hoopt Guido iets te kunnen doen voor het milieu.

‘Schapen zijn echte weideverbeteraars. Ze eten zelfs onkruid op. Op die manier kunnen particulieren hun grasmachine in het tuinhuis laten staan’, aldus Vincke.

Tijdens de zomermaanden brengt een schaap niet veel werk met zich mee. ‘In de zomer heeft een schaap vooral gras nodig. Tijdens de wintermaanden hebben ze meer zorg nodig. Zo is een schaap heel gevoelig voor regen en zijn stallen dan noodzakelijk.’

Aantal voorwaarden

Aan het project zijn een aantal voorwaarden verbonden, zowel voor de schapenhouder als de gezinnen. Zo moet de schapenhouder ervoor zorgen dat alle wettelijke verplichtingen voor zijn dieren in orde zijn en is hij verantwoordelijk voor de gezondheidszorg van de beschikbaar gestelde dieren. De ‘huurder van de schapen’ zorgt voor een goede afsluiting en moet hij voor water zorgen. ‘Ik hoop dat veel mensen zich inschrijven voor het project’, sluit Vincke af.

Gezinnen en andere terreineigenaars kunnen zich melden via griet.dewaele@inagro.be met melding van naam, adres, telefoonnummer en het aantal te begrazen vierkante meters.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio