Happart: ‘Debat vertrekpremies laag-bij-de-gronds populisme’

Happart: ‘Debat vertrekpremies laag-bij-de-gronds populisme’

Foto: Belga

De vroegere voorzitter van het Waals Parlement José Happart (PS) verdedigt de afscheidspremie die hij in 2009 bij zijn vertrek heeft gekregen. Hij spreekt van laag-bij-de-gronds populisme.

Het debat over de hoge vertrekpremies voor parlementairen woedt ook in het zuidelijke landsdeel.

Happart vindt dat het debat al snel verzandt in populisme. Volgens hem is de vertrekpremie een onderdeel van het contract dat politici hebben afgesloten bij hun verkiezing. Daar moet achteraf niets meer aan veranderd worden, zei hij in ‘Mise au Point’ op de RTBF.

De Franstalige socialist kreeg bij zijn vertrek 480.000 euro en hij werd voorzitter van de raad van bestuur van de luchthaven van Bierset.

Ook het federale parlementslid Valérie Deom (PS) lag onder vuur voor haar vertrekpremie van 110.165 euro. In december 2012 deed ze aanvankelijk afstand van haar vergoeding, maar uiteindelijk veranderde ze van gedachte. Deom rechtvaardige dat, net zoals Stefaan De Clerck (CD&V) enkele dagen geleden, met de belofte dat ze het geld aan een goed doel zal schenken.

Deze week hebben de Kamer en de Senaat de vertrekpremie bij vrijwillig vertrek afgeschaft. Het besluit kwam er na een week vol commotie over de vertrekpremies voor Stefaan De Clerck (CD&V) en Danny Pieters (N-VA).

Corrigeer

MEER NIEUWS