ATLETIEK MARATHOn - Kenianen domineren opnieuw recordeditie in Brussel

Brons voor Van Geyte

Brons voor Van Geyte

Gino Van Geyte: ‘Wanneer ik hier volgend jaar terugkom, breng ik zeker een tempomaker mee.’ Foto: Belga

Brussel -

Zoals verwacht pakten de Kenianen in de Brusselse marathon de eerste twee plaatsen. De zege ging naar Samson Bungei. Gino Van Geyte beëindigde een eenzame race op de derde plaats. In de halve marathon werd Lander Van Droogenbroeck tweede.

Met bijna 14.000 deelnemers, van wie 2.300 voor de langste afstand kozen, bereikte de 10de editie van de Brussels Marathon een nieuw record. Na de start onder de triomfbogen van het Jubelpark vormde zich een kopgroep van vier, met daarbij de twee Keniaanse favorieten.

Nadat tempomaker Kiprotich uit de race was gestapt, zette Samson Bungei na 33 km een tandje bij om zijn landgenoot Joash Mutai, de winnaar van vorig jaar, naar de tweede plaats te verwijzen. Bungei, de broer van Wilfred, op de Spelen van Peking goud op de 800 meter, bereikte de Grote Markt in een tijd van 2.15.49.

Gino Van Geyte, die onderweg nog de Marokkaan Elhassane voorbijsnelde, kwam in een tijd van 2.28.37 als derde over de eindstreep.

Pijnscheuten

‘De laatste acht kilometers worstelde ik met pijnscheuten in de dij. Hierdoor verloor ik zeker vier minuten, maar het alleen lopen was geen sinecure. Wanneer ik hier volgend jaar terugkom, breng ik zeker een tempomaker mee. Ik weet dat ik nog 2.20 aankan, maar dan moet alles perfect meezitten.’

Koen Van Roey legde beslag op de negende plaats. ‘Het was de eerste keer dat ik een marathon voluit liep’, vertelt de atleet uit Kortenberg.

‘De voorbije jaren hield ik me vooral met het traillopen bezig, waarbij de marathon een onderdeel van de training was. Met mijn eindtijd van 2.46.25 ben ik dan ook bijzonder tevreden.Twee kilometer lang had ik nog het gezelschap van ultraloper Nid Rumphakwaen, maar van dan af was het alleen lopen.’

‘In het park van Tervuren kreeg ik het even lastig, maar even doorbijten en ik zat weer in mijn ritme. Gelukkig kreeg ik onderweg heel wat aanmoedigingen van mijn supporters.’

Bij de vrouwen liep Hilde Kippers lange tijd aan de leiding, maar de Limburgse stapte na 32 km uit de wedstrijd. De zege was voor de Zwitserse Maja Glesti in 3.10.21.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio