Verrassingsfeest voor uitbaatster Antoinette is meteen ook einde van In Den Biekorf

Oudste cafeetje van Aalst sluit de deuren

Oudste cafeetje van Aalst sluit de deuren

Onder het motto ‘Antoinette 75 jaar In Den Biekorf’, verrasten vrienden en caféklanten Antoinette De Winne (79) met een groot feest. Foto: jla

Aalst -

In alle stilte is café In Den Biekorf in Aalst gesloten. Het cafeetje op de hoek van de Kerkstraat en het Rozemarijnstraatje staat bekend als het oudste café van de stad. Uitbaatster Antoinette De Winne (79) woont er sinds haar kleutertijd.

Onder het motto ‘Antoinette 75 jaar In Den Biekorf’, verrasten vrienden en caféklanten Antoinette De Winne met een groot feest. Met de viering werd meteen ook een punt gezet achter de uitbating van het café. Antoinette zet na tientallen jaren een punt achter haar carrière als cafébazin.

Toen ze vijf jaar was, kwam Antoinette met haar moeder Maria Van Den Eede in het historische pand op de hoek van de Kerkstraat en het Rozemarijnstraatje wonen. Op de gevel staat boven een gemetselde stenen bijenkorf het jaartal 1657 vermeld.

Toen de gezondheid van Maria er in 1969 achteruit ging, nam Antoinette de zaak van haar moeder over. Twee jaar later overleed Maria. ‘Ik ben er ingesmeten’, vertelt Antoinette over de start van haar carrière als cafébazin. ‘Het was nooit mijn bedoeling.’

Toch bleef Antoinette decennialang achter de tapkraan. Heel even, op 1 april 2002, werd de Kerkstraat zelfs omgedoopt tot ‘Antoinettestraat’, een grap van de Draeceknieren in het jaar dat in Aalst heel wat straatnamen veranderd werden. Het straatnaambord kreeg een ereplaats in het café.

In Den Biekorf staat bij de oudere Aalstenaar ook gekend als het café van de politie. De agenten voelden er zich thuis. In het café werden destijds ook heel wat feestjes gebouwd en er werd duchtig carnaval gevierd. Zoon Luc stond er vaak als dj in de deuropening naar de woonvertrekken. Lucs overlijden in 2004 was een grote schok voor Antoinette. Toch bleef ze in haar café actief. ‘Ik moet onder de mensen blijven’, zei ze daarover.

Drie jaar geleden besliste Antoinette haar café enkel nog te openen van 11 tot 13 en van 16 tot 18 uur. Sinds midden vorig jaar was In den Biekorf enkel nog op zaterdagmiddag open. Antoinette kreeg er hulp van haar enige familielid, nicht Chantal.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio