Drie Limburgse projecten krijgen 50.000 euro

Genk / Hasselt / Wellen -

Drie Limburgse projecten krijgen 50.000 euro subsidie via de Sociale Innovatiefabriek. Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A) heeft deze instelling voorgesteld. In totaal bundelt ze twintig projecten die een antwoord bieden op maatschappelijke behoeften.

De Sociale Innovatiefabriek is in het leven geroepen om maatschappelijke problemen te helpen aanpakken vanuit de samenleving. ‘Ons innovatiebeleid wil de samenleving zelf ideeën laten aanreiken en uitwerken die een grote impact kunnen hebben op de leefbaarheid in onze steden en gemeenten’, zegt Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A). Uit liefst 137 voorstellen werden twintig projecten geselecteerd. Daarbij zijn drie Limburgse projecten, die hiervoor elk 50.000 euro krijgen. Met het geld moeten sociale problemen als de vergrijzing en kinderarmoede aangepakt worden.

Computerspel in ziekenhuis

Het Jessa-ziekenhuis in Hasselt gaat bijvoorbeeld samen met de nieuwe Hogeschool PXL een computerspel ontwikkelen om kinderen te helpen omgaan met een ziekenhuisopname. De kinderen zouden dan via een uitgebreid spel door het ziekenhuis geloodst worden om zo kennis te maken met bijvoorbeeld de operatiekamer. Met het bedrag zal een haalbaarheidsstudie opgestart worden.

In een ander project wil de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) samen met het OCMW Genk kleine oplossingen bedenken om dementerenden langer en aangenamer in hun eigen huis te laten wonen. Het is de bedoeling dat er concrete voorwerpen ontwikkeld worden die via een website worden aangeboden.

Het laatste project in Limburg komt uit Wellen. Daar wordt een toeristische opbouwwerker in dienst genomen die de komende zes maanden met de inwoners zal praten om te zien wat er toeristisch allemaal mogelijk is. Inwoners van Wellen gaan dus toeristische projecten uitwerken om de sociale samenhang te verbeteren in de gemeente.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio