Patricia Baum krijgt brief van GAS-ambtenaar nadat ze bankdocumenten in afvalbak gooide

Vrouw riskeert boete omdat ze te weinig afval produceert

Vrouw riskeert boete omdat  ze te weinig afval produceert

Patricia Baum bij het vuilnisbakje waarin ze enkele papiertjes dumpte. ‘Dit tart toch elke verbeelding.’ Foto: mph

Herentals -

Patricia Baum uit Herentals heeft een brief gekregen van de GAS-ambtenaar dat haar een boete boven het hoofd hangt. De vrouw zou huishoudelijk afval gedumpt hebben in de openbare vuilnisbakjes van de stad Herentals en dat mag niet.

Een bijzonder gemachtigde medewerker van het stadsbestuur vond op 3 juni bij een controle van een vuilnisbak op de Grote Markt van Herentals betalingsdocumenten op naam van Patricia Baum. Hij concludeerde dat er huishoudelijk afval was gedeponeerd in het vuilnisbakje recht tegenover het Belfius bankkantoor en dat de ‘overtreder’ door slordig te zijn met persoonsgegevens zichzelf had verraden.

Inbreuk op privacy

Er werd vervolgens info opgevraagd bij IOK Afvalbeheer. De dame in kwestie bleek erg weinig afval mee te geven met de reguliere inzameling. Voor de intergemeentelijke GAS-ambtenaar was dat voldoende om Baum op het matje te roepen met de vermelding dat ze een boete van 250 euro riskeert.

‘Ik kon mijn ogen niet geloven’, reageert de vrouw. ‘Ik herinner me die dag nog goed. Ik ben in de bank geweest om betalingen te doen. Buiten heb ik enkele overschrijvingen, samen twee A4-tjes, weggegooid in de vuilnisbak recht tegenover de bank. Beter toch dan op de grond te gooien. En nu ben ik plots een sluikstorter. Het is toch niet omdat ik een paar papiertjes in dat bakje gooi dat alle afval erin van mij is. Dat ze mijn afvalhoeveelheden vervolgens controleren vind ik wel heel sterk. Mijn dochter en ik proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Blijkbaar is dat nu iets om tegen ons te gebruiken. Als dit geen inbreuk is op de privacy, dan weet ik het niet meer. Dit tart toch elke verbeelding.’

Normale procedure

Volgens politiewoordvoerder Dirk Van Peer is het nog niet zeker dat er een GAS-boete zal worden opgelegd. ‘De normale procedure loopt. Er zijn vaststellingen gedaan door een medewerker van de stad en de GAS-ambtenaar nodigt de betrokkene uit om tekst en uitleg te komen geven. Op basis van dat gesprek zal beslist worden of met de boete wordt doorgegaan, of dat het geheel wordt geseponeerd. Dat is de bevoegdheid van de GAS-ambtenaar. Dat er bij het ontdekken van een mogelijk sluikstort wordt nagegaan of de verdachte de gemiddelde hoeveelheden afval meegeeft, is standaard procedure.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio