Stoutmoedige dieven laden klok ’s nachts op vrachtwagen

Metaaldieven weg met historische bronzen klok

De kerkklok uit 1832 zoals die tot deze week te bewonderen was. Foto: heemkundige kring erpe-mere

Bambrugge -

De bronzen kerkklok uit 1832 die al decennia lang pronkte aan de pastorie van Bambrugge is in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen. Er is voorlopig geen spoor naar de daders.

‘Het is duidelijk een brutale en stoutmoedige roof’, zegt Hugo Bogaert, medebestuurder van de Bambrugse kerkfabriek. Hij toont ons waar de de klok is weggenomen.

In de buurt liggen brokstukken van een Telenetverdeelkastje dat door een voertuig is stukgereden. In de boom die gedeeltelijk over de standplaats van de sokkel hangt, zijn takken gebroken.

‘Vermoedelijk is een vrachtwagen met een kraan achteruit tot bij de klok gereden’, zucht hij.

De klok stond op een sokkel van houten bielzen en was verankerd aan een betonblok. De beveiligingskabel werd doorgezaagd, de hechtingsspil werd weggenomen. Het kerkbestuur meldde de diefstal bij de politie en die stelt een onderzoek in.

Halve ton

Vermoedelijk gaat het om een metaaldiefstal. ‘De klok is uit puur brons en weegt ongeveer een halve ton’, verduidelijkt Dirk De Boeck van de Heemkundige Kring van Erpe-Mere die onlangs nog een studie maakte van het instrument. De klok werd in 1832 in de kerktoren gehangen onder toenmalig burgemeester Joseph De Vuyst en pastoor Franciscus Cuyper. Latijnse inscripties verwijzen naar die gebeurtenis.

Toen enkele decennia geleden het klokwerk in de kerktoren werd vervangen door een elektrische installatie werd de 19de-eeuwse klok aan de pastorie geplaatst. Op de voorbije Open Monumentendag was de klok naast de opengestelde pastorie de blikvanger. ‘We hadden er zelfs een wedstrijdvraag over gesteld’, zegt Dirk De Boeck.

Het kerkbestuur had plannen om in samenwerking met de gemeente Erpe-Mere de klok eerstdaags te verplaatsen naar een sokkel aan de kerk.

Het kerkbestuur roept de bevolking op om alle verdachte handelingen te melden die kunnen leiden de opheldering van de zaak. Dat kan via de parochiefoon van de Sint-Martinusparochie (0479-13.21;53) of bij de lokale politie van Erpe-Mere/Lede: 053-85.84.34.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio