Eindelijk redding voor historisch beursgebouw

Handelsbeurs wordt vijfsterrenhotel

Handelsbeurs wordt vijfsterrenhotel

De Antwerpse Handelsbeurs staat al jaren leeg en is dringend aan renovatie toe. Foto: stramien

ANTWERPEN -

De Antwerpse Handelsbeurs wordt een vijfsterrenhotel. Daarvoor heeft de investeringsgroep Mopro Invest een akkoord met de internationale Marriott-keten. Met vier miljoen euro uit de Vlaamse Erfgoedkluis krijgt de groep een extra financiële injectie en zit het complexe renovatie- en exploitatiedossier van het historische beursgebouw eindelijk in een laatste rechte lijn.

Het dossier rond de Handelsbeurs en de Schippersbeurs aan de Twaalfmaandenstraat sleept al meer dan een decennium aan. Begin dit jaar nog werd de - door de stad Antwerpen aangeduide - investeringsgroep Mopro Invest in gebreke gesteld omdat het geen 27 miljoen euro vond om de verkommerde beurs te restaureren en de bijhorende oude gebouwen van de burgerlijke stand in de Lange Nieuwstraat te kopen.

Een nieuwe Europese aanbesteding bleef deze zomer uit omdat Mopro Invest liet weten toch nieuw kapitaal te hebben gevonden. Daar blijkt de nieuwe Vlaamse Erfgoedkluis van Vlaams Minister Geert Bourgeois (N-VA) nu een reddende hand in te hebben. In het zogenaamde rollend fonds zit ongeveer 15 miljoen euro, bedoeld om belangrijk bouwkundig en landschappelijk erfgoed beter te beheren en te bewaren. De Antwerpse Handelsbeurs krijgt daaruit vier miljoen euro waardoor het complexe dossier opnieuw op de rails zit.

Marriott

‘Het financiële luik is nu afgerond en de investeringsgroep kan op basis van erfpacht alles verder uitwerken’, licht Antwerps Schepen voor Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA) toe. ‘Aan de bouwvergunning wordt de laatste hand gelegd.’

Voor de exploitatie van de gebouwen heeft Mopro Invest een ondertekende intentieverklaring met de internationale hotelketen Marriott. Hoe het hotel er concreet zal gaan uitzien, is nog afwachten. De investeringsgroep wil voorlopig geen commentaar geven. ‘Wij maken onze plannen verder bekend als alles rond is’, reageert Koen van Impe.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio