RECENSIE. Fleetwood Mac verbaast en verveelt in Sportpaleis

64, 65, 67 en 66 jaar zijn Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, John McVie en Mick Fleetwood inmiddels, maar samen vormen de vier nog steeds Fleetwood Mac. Op gezegende leeftijd stonden ze woensdagavond met hun band in het Sportpaleis in Antwerpen, maar een optreden dat van begin tot einde boeide gaven ze niet.

Met 'Rumours' uit 1977 tekende Fleetwood Mac voor het op drie na meest verkochte album aller tijden en met 'Go your own way', 'Dreams' en 'Don't stop' schreven ze songs die nog steeds hun plaats hebben op de afspeellijst van elk zichzelf respecterend radiostation. Het was dan ook met bijzonder grote nieuwsgierigheid dat we naar het Sportpaleis trokken om de band eindelijk eens live aan het werk te zien.

Een eerste verrassing wachtte bij het binnenkomen. Van staan zou geen sprake zijn tijdens het optreden: het middenplein stond vol met stoelen, waardoor iedereen zittend naar de show kon kijken. Niet onverstandig, want de gemiddelde leeftijd van het publiek lag voelbaar hoger dan bij een doorsnee optreden in het Sportpaleis.

Stevige start

Met 'Second hand news', ook de opener van succesplaat 'Rumours', kende het optreden een stevige start. De vier protagonisten lachten naar elkaar dat het een lieve deugd was en toonden al een eerste keer waar het publiek zich aan kon verwachten: een optreden boordevol gitaarsolo's, strakke drumpartijen en - zeker gezien de leeftijd - opmerkelijk goede zang.

Wat ook al snel duidelijk werd, is dat Fleetwood Mac een band is met meerdere gezichten. Langs de ene kant zijn er poppy deuntjes, langs de andere kant brengt Fleetwood Mac psychedelische en vaak wat lang uitgesponnen nummers en tussendoor zijn er nog sentimentele en breekbare versies van enkele bekende nummers.

Dat laatste was bijvoorbeeld het geval bij 'Big love' en 'Never going back again'. Kippenvel van de eerste tot de laatste minuut was het, met respectievelijk Lindsey Buckingham en Stevie Nicks in een hoofdrol. Helaas was het tweede gezicht, het psychedelische en - ja, toch wel - soms langdradige, minder populair. Vooral de eindeloze solo's deden de gedachten van de aanwezigen al eens afwijken naar hoe lang het straks weer zou duren om die verdomde snelweg op te geraken.

Niet hoog genoeg

Het publiek ging wel volledig overstag bij hits als 'Go your own way', 'Dreams' en 'Don't stop'. Eén nummer viel jammer genoeg wat in het water: in 'Rhiannon' werd pijnlijk duidelijk dat Stevie Nicks niet meer de zangeres van weleer is. Ze slaagde er maar niet in de hoge noten in het refrein goed voort te brengen en ontgoochelde zo een beetje. Een beetje, want voor de rest was er weinig op aan te merken.

De held van de avond, dat was toch Mick Fleetwood. De oprichter en drummer van de band speelde er met momenten als een bezetene op los in een warme zaal met enkele spots op hem gericht: we zien het de doorsnee 66-jarige hem niet snel nadoen. Ook Lindsey Buckingham verbaasde in zijn 64ste levensjaar door een heel optreden lang op het podium te blijven - waarvoor hij ook bewierookt werd door Fleetwood - en zijn uitmuntende gitaarsolo's.

De verloren demotape

Het vreemdste en meest slaapverwekkende moment van het optreden kwam er toen Nicks en Buckingham net 'Never going back again' gezongen hadden. Ze waarschuwden het publiek wel - 'Het wordt een lange bindtekst' - maar de 10 minuten durende uitleg over een verloren geraakte demotape en de vraag van Mick Fleetwood om bij de band te komen duurde ons toch wat te lang.

Het optreden van Fleetwood Mac in het Sportpaleis zal ons bijblijven als een gezapige avond uit met vier muzikanten op leeftijd die zich opmerkelijk kwiek toonden. Een avond uit met ups en downs wel, waarin we af en toe overwogen om iets vroeger dan anders naar huis te gaan, maar er toch telkens net op tijd iets gebeurde om ons bij de les te houden. Jammer genoeg kregen we hits 'Everywhere', 'You make loving fun' en 'Little lies' niet te horen, maar dat leek logisch aangezien zangeres Christine McVie er niet meer bij is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees