Canadese Alice Munro wint Nobelprijs literatuur

Canadese Alice Munro wint Nobelprijs literatuur

Alice Munro. Foto: IMAGEGLOBE

Alice Munro (82) heeft de Nobelprijs Literatuur 2013 gewonnen voor haar hedendaagse kortverhalen. Dat heeft de de Zweedse Academie in Stockholm bekendgemaakt. De Canadese schrijfster reageert 'verbluft'.

Munro schreef onder andere Het Uitzicht vanuit Castle Rock, Lief leven en Weg van Haar. Dat laatste boek werd ook verfilmd. Haar series van fictieve kortverhalen spelen zich af in Munro's geboorteplaats Ontario.

Munro, die ook geregeld verhalen schrijft voor magazines als The New Yorker, won in 2009 al de prestigieuze Man Booker International Prize voor haar hele oeuvre. Ze won in haar thuisland ook drie keer de Governor General's Award voor fictie.

Zweedse Academie: 'Duidelijk en psychologisch realistisch'

De Zweedse Academie prijst Munro voor haar subtiele manier van vertellen, en looft daarbij haar 'duidelijkheid' en 'psychologisch realisme'. Volgens de academie gaan haar verhalen veelal over 'kleine steden, waar de strijd voor een sociaal aanvaardbaar bestaan dikwijls resulteert in relationele problemen en morele conflicten, problemen die voortkomen uit generatieconflicten en botsende levensambities.'

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar de Chinees Mo Yan, die bekroond werd voor zijn volksverhalen. De winnaar krijgt een geldprijs van ongeveer 10 miljoen Zweedse kronen (iets meer dan 1 miljoen euro) bovenop de traditionele gouden medaille en het Nobel-diploma.

Munro: 'Zo fantastisch'

Munro zelf reageerde 'verbluft', nadat ze door haar dochter op de hoogte was gesteld via telefoon. De Zweedse Academie zelf kon de schrijfster namelijk niet bereiken, en sprak dan maar iets in op haar antwoordapparaat.

'Het is zo'n verrassing en zo fantastisch. Ik denk dat ik pas gisteren wist dat ik op de lijst stond', aldus Monroe in een eerste reactie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees