‘OPCW wint Nobelprijs voor Vrede’

‘OPCW wint Nobelprijs voor Vrede’

Hoofdkwartier van de OPCW in Den Haag Foto: AFP

De OPCW - de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens - heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen, zoals de Noorse omroep een uur geleden voorspeld had. De OPCW werkt momenteel aan de vernietiging van het chemische wapenarsenaal van Syrië. 'Het Comité wil zo bijdragen aan de wereldwijde vernietiging van chemische wapens.'

Voorzitter van het Nobelcomité Thorbjørn Jagland kondigde om 11:00 uur de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede aan. Hij verwees naar het gebruik van chemische wapens tijdens de Eerste Wereldoorlog - ieperiet -  en de Tweede Wereldoorlog - de massavernietiging door Hitler.

'Chemische wapen zijn op verschillende momenten in de geschiedenis, zowel door staten als rebellen, ingezet.' De OPCW krijgt de prijs voor 'haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren'.

De OPCW controleert de naleving van de Conventie tegen Chemische Wapens (1993)  vanuit Den Haag, en werkt onder toezicht van de Verenigde Naties. De organisatie is opgericht in 1997. 189 staten hebben zich intussen aangesloten. Recent nog ondertekende Syrië de Conventie, onder politieke druk na een chemische aanval in Damascus in augustus. Er vielen toen honderden doden.

Syrië heeft op 14 september de inventaris van zijn chemisch wapenarsenaal overgemaakt aan de OPCW. De vernietiging van het chemische wapenarsenaal van Syrië is enkele dagen geleden gestart door inspecteurs van de OPCW. 

Niet Malala

Het 16-jarige Pakistaanse meisje Malala grijpt naar de prijs. Ze was torenhoog favoriet, maar deze ochtend noemde de Noorse omroep haar te jong om de prijs nu al te ontvangen. Malala werd vorig jaar in het hoofd geschoten door de Taliban omdat ze zich inzette voor het recht op onderwijs voor meisjes. 

Malala kan zich troosten met de Sacharovprijs, die ze gisteren in de wacht sleepte. Dat is de prijs van het Europees parlement voor mensenrechtenactivisten. Deze week nog verscheen haar boek 'Ik ben Malala'.  

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees