Fit & Gezond

Roken is nog schadelijker dan gedacht

Roken is nog schadelijker dan gedacht

Foto: shutterstock

Twee derde van de overlijdens bij rokers kan gelinkt worden met hun slechte gewoonte en roken verkort de levensduur met gemiddeld tien jaar. Dat blijkt uit een grootschalige Australische studie aan het Sax Institute.

Aan het onderzoek namen maar liefst 200.000 Australiërs deel en hun gezondheidstoestand werd vier jaar lang in de gaten gehouden. Uit de resultaten blijkt dat twee derde van de doodsoorzaken van rokers te maken heeft met de ongezonde sigaretten. Dat is veel meer dan de voorgaande internationale schattingen die rond de 50 procent lagen.

Uit het ‘45 and Up’-onderzoek blijkt dat wie gemiddeld 10 sigaretten per dag rookt 50 procent meer kans heeft om eraan te sterven. Daarenboven toont de studie aan dat roken je leven gemiddeld 10 jaar verkort. Sigaretten zijn dus - zelfs voor gematigde rokers - moordend.
Toch is er ook goed nieuws. ‘Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Op welke leeftijd je er ook mee ophoudt, het risico daalt altijd,’ zegt professor Emily Banks, de wetenschappelijk directeur van de studie.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees