Nieuw gebouw huist kamers, congreszalen en topsportlab

VUB breidt aanbod uit met U-residence

© rdb

© rdb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft er sinds gisteren een pareltje bij. De U-residence biedt binnen- en buitenlandse studenten, evenals docenten de mogelijkheid om te overnachten. Het nieuwe complex bevat ook een topsportlab en congreszalen.

Robin De Becker

'I had a dream’, begon rector Paul De Knop met de legendarische woorden van Martin Luther King bij de opening van de U-residence (University Residence). ‘En mijn droom is eindelijk uitgekomen’. De nieuwe U-residence op de campus in Etterbeek zal vanaf nu de mogelijkheid bieden aan binnen- en buitenlandse studenten en docenten om te overnachten op de campus. Het gaat om een multifunctionele residentie met kamers voor zowel kort als lang verblijf. Ook topsportverenigingen die aan de VUB stage lopen of deelnemers aan een congres kunnen terecht in de U-residence.

Congreszalen

Op de benedenverdieping zijn er vier kleine congreszalen en een grote zaal. Op de bovenliggende verdiepingen zijn twee keer 32 kamers gebouwd voor lang verblijf. Het is dan vooral de bedoeling om de kamers te verhuren per maand of zelfs voor zes maanden bij Erasmusstudenten. Op de bovenste verdieping zijn er nog eens 31 kamers ingericht die bedoeld zijn voor een kort verblijf. Maar het gebouw is niet enkel een soort hotel.

Zo is er ook ruimte voor het Lab voor Inspanning en Topsport. Daar zullen sporters gescreend kunnen worden aan de hand van fysieke inspanningen. Verder is er ook nog een afdeling Kinetiek voor alles wat onder andere met revalidatie te maken heeft.

Vergunningen

Voor rector Paul De Knop is de opening van het nieuwe gebouw een droom die eindelijk in vervulling gaat. ‘Het idee startte al in 2003 toen ik er aan dacht om een soort hotel te bouwen op de campus. Dat leek toen bijna een logica, tot je er echt aan wil beginnen. Brussel beschikte niet over een accommodatie voor internationale studenten en dus leek de U-residence de perfecte keuze. Maar enkele beslommeringen in het dossier zoals het verkrijgen van de nodige vergunningen zorgden voor een pak vertraging. Wij hebben een zeer rijke traditie op het vlak van topsport. Ik kan dus met enige fierheid vooruitblikken op alle mooie dingen die hier gaan gebeuren.’

De kostprijs van het project schommelt rond de 13,5 miljoen euro, bijna volledig bekostigd door de privésector. Studenten betalen per maand 450 euro voor een kamer in het VUB-hotel

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs