Baas Katoen Natie brengt blauw leger op de been

Baas Katoen Natie brengt blauw leger op de been

Een blauw leger stapte naar de Singelberg. Foto: sdl

Antwerpen / Beveren-Leie -

Fernand Huts, baas van Katoen Natie, heeft van op zijn Waaslands hoofdkwartier Singelberg, een blauw kanon op Antwerpen gericht. Met dit kunstwerk wil hij waken over het welzijn van haven en stad (zie ook blz. 15).

Huts had 200 gasten uit de politiek en de havenwereld uitgenodigd, onder wie vader en zoon De Croo (Open VLD), minister Turtelboom (Open VLD), VB-volksvertegenwoordiger Filip Dewinter en de Beverse burgemeester Marc Van De Vijver (CD&V). Nagenoeg allen in het blauw, op verzoek van de gastheer. Iedereen kreeg bij aankomst ook nog een blauwe helm en blauwe stok, bedoeld als geweer. Dit blauwe ‘heir’ stapte naar de achterzijde van de Singelberg, op marsmuziek van een jeugdkapel en begeleid door de vendelzwaaiers van Stekene en de Kieldrechtse fanfare De Pollekes. Het gezelschap nam uiteindelijk plaats op een tribune, waarvoor een reusachtige zwarte doos stond opgesteld Een bouwkraan trok, op de tonen van The Last Post, het omhulsel omhoog. Een blauw kanon kwam te voorschijn, een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Joep Van Lieshout. Wilde Huts met zijn kanon de stad dwingen zich aan hem te onderwerpen?

Volgens schepen van Cultuur Philippe Heylen (CD&V), die tot dan in het ongewisse was gebleven over het doel van het feest, zal het zover niet komen. ‘Velen hebben ooit hun kanonnen op Antwerpen gericht’, zei hij. ‘Maar stad en haven zijn gebleven. Het kanon achter mij is een ‘kwinkslag’ op zijn Huts’. En het blauw is de kleur van de vredesduif en van de Blauwhelmen. Ik voel mij dus niet bedreigd. Trouwens, Fernand Huts is net als ik geboren in de Seefhoek. Hij gaat niet op zijn eigen stad schieten.’

Er werden na de toespraken wel enkele schoten gelost met veel kruitdamp, maar het waren losse flodders. Ze werden gevolgd door vuurwerk en een regen van blauwe snippers over de hoofden van de aanwezigen. Dat blauw bleek uiteindelijk de kleur te zijn van Electrabel. Dit energiebedrijf brengt zijn administratie van de thermische centrale van Kallo over naar de nieuwe gebouwen van de Singelberg.

Fernand Huts gaf nog mee dat met het kanon de boze watergeest Kludde van de Schelde wordt verdreven en dat hij een overeenkomst heeft gemaakt met minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). Dat pact houdt in dat zijn ‘militie’ van Blauwhelmen voortaan onder het paritair comité van de haven valt. Het kanon zal verder waken over de tolvrije Schelde en de veiligheid van Antwerpen. Het blijft de vraag of Huts zijn strijd met de vakbonden en het Havenbedrijf heeft gestreden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio