Meeste ouders vinden ‘een tik’ niet verkeerd

Meeste ouders vinden ‘een tik’ niet verkeerd

Foto: ss

Amper twintig procent van de Vlaamse ouders vindt het niet kunnen kinderen een ‘pedagogische tik’ te geven. Zestig procent vindt dat dat wel mag. Dat blijkt uit onze Grote Opvoedenquête die Het Nieuwsblad door onderzoeksbureau iVox liet uitvoeren bij 1.050 Vlaamse gezinnen.

Dat ‘slechts’ een op de vijf ouders gekant is tegen een pedagogische tik, is opvallend, maar daarom niet verkeerd, zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. ‘Geweldloos opvoeden is in principe de regel, maar tegelijk vind ik dat we niet té heilig moeten willen zijn. Misschien is het wel mooi om toe te geven dat het je wel eens overkomt.’

Dat is precies wat in onze grote opvoedingsenquête gebeurt. ‘Want vindt de meerderheid van de ouders een pedagogische tik aanvaardbaar, massaal toepassen doen we het niet. De ‘populairste’ straf in Vlaanderen is een internet-, computer-, of gameverbod: voor 37 procent is dat de meest gebruikte straf over alle leeftijden heen, tegenover 1 procent voor de tik.

In de enquête die onderzoeksbureau iVox uitvoerde voor Het Nieuwsblad, werden 1.050 Vlaamse gezinnen met kinderen tussen 6 en 18 jaar uitgebreid aan de tand gevoeld over de grote opvoedingsprincipes. Zo brengt de bevraging het opvoeden anno 2013 in kaart, heel concreet, met een schat aan cijfers over de regels die thuis gelden, de invulling van schooltaken en van vrije tijd, het gezinsbudget, de omgang met anderen, de groei naar zelfstandigheid, het gebruik van alle snufjes in de digitale wereld.

Lees alles over de grote opvoedingsenquête van maandag tot vrijdag in Het Nieuwsblad en zaterdag in een extra dik magazine met 100 ultieme opvoedingstips van ouders en experts.

Corrigeer

NIEUWS