Front National haalt slag thuis

Front National haalt slag thuis

Foto: AP

In het zuiden van Frankrijk heeft de extreem-rechtse partij Front National (FN) zondag een lokale verkiezing gewonnen. Het was een verkiezing zonder enige nationale inzet, maar de overwinning van extreem-rechts heeft wel een symbolische waarde.

De kandidaat van het Front National voor de verkiezing in het 17.000 inwoners tellende plaatsje Brignoles won de stembusslag in de tweede ronde met 53,9 procent van de stemmen, zo blijkt uit de officiële, definitieve resultaten. Laurent Lopez wist 5.031 kiezers te overtuigen, zijn tegenstander van de UMP, Catherine Delzers, kreeg 4.301 stemmen achter haar naam, goed voor 46,1 procent.

FN-voorzitster Marine Le Pen vierde de ‘mooie overwinning’, en had het over de ‘dood van het republikeinse front’. Ze herinnerde eraan dat de Parti Socialiste, die in Frankrijk aan de macht is, opgeroepen had om in de tweede ronde voor de rechtse partij UMP te stemmen.

Nog volgens Le Pen duidt de overwinning van het FN op de wil tot verandering bij de Fransen, die ‘uiting zullen geven aan deze wil, die zich zullen mobiliseren’ voor de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk, die in de lente van 2014 worden gehouden.

Nog maar enkele dagen geleden bleek het FN de grootste partij in een peiling. Dat was de eerste keer. Bijna één op de vier Fransen zou in de poll van het weekblad Le Nouvel Observateur, die peilde naar de intenties voor de Europese verkiezingen van mei 2014, voor de partij van Marine Le Pen kiezen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees