Campagnemateriaal Vrouwen tegen Islamisering met Louboutinschoenen mag niet meer gebruikt worden

Campagnemateriaal Vrouwen tegen Islamisering met Louboutinschoenen mag niet meer gebruikt worden
De vereniging Vrouwen tegen Islamisering van Vlaams Belang-politica Anke Van dermeersch moet binnen de 24 uur stoppen met het gebruik van het campagnemateriaal waarop duidelijk Louboutinschoenen met rode zolen te zien zijn. Dat heeft de Antwerpse rechtbank van koophandel beslist na een kortgeding vanwege de Franse schoenenontwerper. Het vonnis is onmiddellijk uitvoerbaar.

Een poster van benen met daarop woorden als ‘steniging’ over ‘slet’ tot ‘shariaconform’ was het centrale beeld in de nieuwe campagne van Vrouwen Tegen Islamisering, die enkele weken geleden in Antwerpen werd voorgesteld. ‘De islam is fundamenteel vrouwonvriendelijk, ‘ klinkt het bij de organisatie, die geleid wordt Anke Van dermeersch, fractievoorzitster van het Vlaams Belang in de Senaat.

Op posters en postkaarten wordt op de kortgerokte benen van Anke Van dermeersch op hoge hakken een schaal geprojecteerd. Daarop werden volgende waardeoordelen geplaatst (boven naar onder): steniging, verkrachting, hoer, slet, gematigde Islam en shariaconform. ‘Een vrouw wordt volgens de sharia als inferieur beschouwd. Het symbool daarbij is het verplichten van bepaalde kledij’, stelt voorzitter Anke Van dermeersch. ‘Hoer en slet, dat zijn termen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen. Als vrouw verzetten wij ons daartegen.’

Nieuwe affiches

Van dermeersch stelde kort na de uitspraak al meteen nieuwe, licht gewijzigde affiches voor met daarop schijnbaar identieke schoenen met weliswaar gele zolen. Op de vraag of het om hetzelfde merk gaat, antwoordde ze: 'Het paar Louboutinschoenen heb ik uitgedaan, dit zijn mijn Vlaams-nationalistische schoenen.'

'Ingegeven door angst'

Van dermeersch noemt de beslissing van de rechter een 'politiek vonnis, ingegeven door angst'. Of ze in beroep gaat, heeft ze naar eigen zeggen nog niet beslist. 'We blijven ons in ieder geval verzetten tegen de islamisering, waar vrouwen het eerste slachtoffer van zijn', stelde ze.

Maar de campagne mag nu niet meer worden gebruikt, aldus de Antwerpse rechtbank van koophandel die daarmee schoenenmerk Louboutin, die niet met de campagne vereenzelvigd wilde worden, gelijk geeft.

Canadese studente

Ook de Canadese studente Rosea Lake heeft juridische stappen ondernomen tegen de campagne van ‘Vrouwen Tegen Islamisering’. Lake herkende er namelijk haar eigen werk ‘Judgements’ in. Alleen ging de schaal bij haar van ‘preuts’ tot ‘slet’ en wilde ze zich zo verzetten tegen de beoordeling van vrouwen op basis van hun kledij. Haar zaak komt later nog voor de rechter.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees