Piraat werd opgepakt dankzij undercoveroperatie

© IMAGEGLOBE

Piratenkoning Mohamed Abdi Hassan en diens kompaan Mohamed M.A. werden zaterdag op de luchthaven Brussels Airport opgepakt dankzij een undercoveroperatie van de Belgische federale politie.

bvb

De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) en de CGSU, de speciale eenheden van de federale politie, konden het tweetal naar België lokken met een vals filmproject over het piratenleven. Dat meldde federaal procureur Johan Delmulle maandag tijdens een persconferentie.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd ‘Afweyme’, zou een centrale rol gespeeld hebben bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompei, in 2009. Volgens federaal procureur Delmulle was hij zeer waarchijnlijk de organisator en de financier van de kapingsoperatie. “Dat blijkt uit verklaringen van de tweede stuurman van de Pompei en uit verklaringen van piraten die op de Seychellen verhoord werden, in aanwezigheid van Belgische speurders.”

De federale procureur is meer dan tevreden over de dubbele arrestatie. “Dat soort mensen blijft meestal buiten schot, hoewel ze een zeer belangrijke rol spelen bij dergelijke kapingen en meestal het grootste deel van de buit opstrijken”, aldus de procureur.

Abdi Hassan en diens kompaan werden zondag aangehouden en in verdenking gesteld voor kaping en gijzeling en voor het leiden van een criminele organisatie. Beiden verschijnen dinsdag voor de Brugse raadkamer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt